Hlavní obsah

Slovenským generálním prokurátorem bude Žilinka. Muž, který měl zemřít

Právo, ivi
Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu ve čtvrtek zvolili Maroše Žilinku novým generálním prokurátorem Slovenské republiky. Po jmenování prezidentkou Zuzanou Čaputovou vystřídá Žilinka ve funkci Jaromíra Čižnára. Jeho mandát potrvá sedm let.

Foto: Profimedia.cz

Maroš Žilinka

Článek

Pro Žilinku hlasovalo 132 ze 147 přítomných poslanců. Nový generální prokurátor považuje za klíčovou změnu kultury na prokuratuře. „Nedostaneme se z toho marasmu, pokud si nedokážeme udělat pořádek uvnitř prokuratury. Jen tak nám někdo uvěří, že dokážeme udělat pořádek navenek,“ nechal se slyšet Žilinka.

Slovenský premiér Matovič pohrozil pádem vlády

Evropa

Nový generální prokurátor přitom už nemusel být mezi živými. Objednávku na jeho likvidaci dostala v roce 2017 stejná skupina nájemných vrahů, která o rok později zavraždila novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou.

Za likvidaci Žilinky už byla údajně vyplacena záloha ve výši 20 tisíc eur (téměř 530 tisíc korun). Obětí neměl být jen prokurátor, ale i jeho manželka a dvě děti. Vrazi už Žilinku sledovali, ale objednavatel ho na poslední chvíli odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám