Hlavní obsah

Slovenský starosta nabízí Romům toulavé psy na maso

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Starosta slovenské obce Družstevná při Hornáde svérázným způsobem řeší problém s toulavými psy. Podle deníku Nový čas je nabízí místním Romům na maso. Starosta Andrej Sabol tvrdí, že na odchyt toulavých psů nemá obec peníze a Romové by je stejně snědli.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na kritiku ochranářů zvířat reagoval starosta mailem: „Pokud jedí psy v celé Asii i v Čechách, proč by je nemohli jíst Romové z hladové doliny, když jim to chutná.“ Zákon podle Sabola nezakazuje jíst psí maso.

„Romové stejně psy jedí. V minulosti chodili po domech a ptali se, zda si mohou vzít starého psa,“ říká starosta.

Odchyt jednoho toulavého psa vyjde obec na 500 eur (asi 12 tisíc Kč). Ani útulek není levnější. „Psi se po obci potulují a lidé si stěžují. Obyvatelé žádají, abych je před toulavými psy ochránil,“ vysvětluje starosta.

Ochranáři zvířat jsou z postupu starosty zděšeni. „Víme, že mnoho obcí má problém s toulavými psy, ale toto není řešení,“ uvedla předsedkyně Unie vzájemné pomoci lidí a zvířat v Košicích Romana Šerfelová. Ochranáři volají po potrestání těch, kdo opustí psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám