Hlavní obsah

Slovenský soud osvobodil Češku podezřelou z přípravy vraždy manžela

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Trestní soud ve slovenském městě Pezinok ve středu osvobodil českou podnikatelku Evu Z. (34), která byla podezřelá z přípravy vraždy svého manžela. Rozhodnutí není pravomocné, prokurátor se odvolal. Ve věci bude rozhodovat nejvyšší soud.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vůz slovenské policie. Ilustrační foto

Článek

Soud v Pezinku původně v srpnu 2015 odsoudil Evu Z. k devíti letům vězení. Podnikatelka se odvolala ke slovenskému nejvyššímu soudu, který loni v říjnu rozsudek zrušil a věc vrátil k opětovnému projednávání.

V případě vystupoval jako korunní svědek Martin A., kterého si podnikatelka měla podle prokuratury najmout k vykonání vraždy. Martin A. však začal spolupracovat s policií. Vyšetřovatelé umístili na jeho tělo odposlouchávací zařízení, které zaznamenalo jeho setkání s obžalovanou. Takový postup byl ovšem podle nejvyššího soudu v rozporu se zákonem.

Prokurátor nadále tvrdí, že tento postup se běžně využívá. „Se závěry nejvyššího soudu nelze souhlasit, protože dosavadní praxe byla jiná,“ řekl prokurátor, který žádá pro podnikatelku deset let vězení.

Vražda dva měsíce po svatbě

Češka si měla podle prokurátora objednat vraždu svého manžela jen dva měsíce po svatbě. Martinu A. měla nabídnout 50 tisíc eur (1,3 miliónu korun), pokud jejího manžela zavraždí.

Vražda měla být spáchána v rodinném domě manželů v obci Chocholná-Velčice v okrese Trenčín. Podnikatelka měla zaopatřit pistoli, s níž měl Martin A. jejího manžela zastřelit. Zbraň však nebyla funkční, a tak žena změnila plán a řekla, aby jejího manžela zneškodnil paralyzérem a následně uškrtil gumovým švihadlem.

Eva Z. všechna obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám