Hlavní obsah

Slovenský rozhlas omezil zpravodajství o aktivitách opozice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šéfka zpravodajství veřejnoprávního rozhlasu na Slovensku (RTVS) Petra Stano Maťašovská v interním nařízení zakázala redaktorům v krátkých zprávách informovat o návrzích zákonů z dílny opozičních stran. Vedení rozhlasu šéfku napomenulo, opozici to ale nestačí. Žádá její okamžité propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Budova slovenského rozhlasu

Článek

V interním nařízení zveřejněném webem omediach.com Maťašovská doslova píše, že RTVS nebude zařazovat informace o návrzích zákonů a novel z dílny opozičních poslanců předtím, než projdou do druhého čtení a už vůbec ne bez stanoviska koalice, resp. věcně příslušného resortu.

„Parlamentní praxe říká, že z těchto návrhů téměř žádný neprojde prvním čtením a jejich relevantnost je tudíž velmi nízká. Často se jedná o odborně nepřipravené, nesystémové a neprokonzultované návrhy, které mají spíš zaujmout veřejnost než problém řešit. Posluchače by spíš zaváděli, než informovali,“ píše Maťašovská.

Pouze agentury a vlastní zprávy

Zdrojem na přípravu krátkých zpráv RTVS má být podle stejného nařízení pouze servis agentur a originální zprávy redaktorů RTVS. „Z informací uveřejněných na internetových portálech a jiných médiích zprávy nepřipravujeme. Ve zprávách se vyhýbáme avízům a pozvánkám na připravované události, obzvláště, pokud se jedná o protestní pochody a shromáždění,“ píše se v nařízení.

Zveřejněné zmíněného nařízení vyvolalo bouři nevole v řadách opozice, která žádá okamžité propuštění šéfky zpravodajství. Opoziční poslankyně Lucia Ďuriš Nicholsonová (Sloboda a Solidaria) označila informace za skandální. „Je to bezprecedentní cenzura a návrat ke komunismu. Takový dokument tady nebyl ani v období mečiarismu,“ řekla Nicholsonová.

Vedení RTVS udělilo Maťašovské napomenutí. Tvrdí, že zveřejněné informace, byly vytrženy z kontextu a neodpovídají realitě přípravy a obsahu zpravodajství Slovenského rozhlasu. „Zmíněný materiál se týká pouze formátu krátkých agenturních zpráv, které mají specifický charakter,“ píše se ve stanovisku RTVS.

Reklama

Výběr článků

Načítám