Hlavní obsah

Slovenský premiér vyhrožuje energetickým monopolům vyvlastněním

BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico pohrozil energetickým podnikům vyvlastněním, pokud budou prosazovat neúměrné zvyšování cen energií. Informovala o tom slovenská televizní stanice TA3.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Ficova vláda už od svého nástupu před zhruba dvěma lety tlačí na dodavatele elektrické energie a plynu, aby výrazně nezvyšovali ceny pro domácnosti. V současnosti energetický regulační úřad ÚRSO posuzuje návrh Slovenského plynárenského průmyslu, který chce od října zdražit plyn pro domácnosti.

"Rád bych připomněl všem cizím vlastníkům energetických monopolů, že existuje článek 20 Ústavy Slovenské republiky, který říká, že ve veřejném zájmu se dá věc vyvlastnit. Pokud by pokračoval (....) v politice, která je zásadně proti zájmům tohoto státu, která je proti zájmu lidí, my se nebudeme bát a použijeme v budoucnosti i tyto krajní prostředky," uvedl premiér.

Podle slovenské ústavy je vyvlastnění nebo nutné omezení vlastnického práva možné jen v nevyhnutelné míře a ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za přiměřenou náhradu.

Bývalý ministr financí a místopředseda opoziční SDKU-DS Ivan Mikloš poznamenal, že hrozby vyvlastňování zhoršují podnikatelské prostředí a v budoucnosti mohou ohrozit růst ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám