Hlavní obsah

Slovenský premiér musí vysvětlit, kde vzal na luxusní byt

Bratislava

Nový premiér Peter Pellegrini (Směr) není ve funkci ještě ani dva týdny a už řeší stejný problém jako jeho předchůdce Robert Fico. Musí vysvětlit, kde vzal peníze na svůj byt, píše server Sme.sk.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Ministerský předseda si koupil byt za částku, která neodpovídá jeho příjmům. Za třípokojový byt v developerském projektu J s názvem Zuckermandel v bratislavském podhradí na nábřeží Dunaje zaplatil 410 tisíc eur (10,38 miliónu korun). Na částku 164 tisíc eur (4,15 miliónu Kč) má hypotéku u Tatrabanky, zbývajících 246 tisíc eur (6,23 miliónu Kč) platil z vlastních zdrojů.

Vzhledem k tomu, že má od roku 2006 oficiálně příjem jen za různé veřejné funkce, jeho výdělek lze vyčíslit poměrně podrobně, píše server Sme.sk. Během 12 let vydělal 460 až 480 tisíc eur čistého (asi 12 miliónů Kč).

Pokud se odpočítají odhadem náklady na hypotéku, nájemné, auto a další běžné výdaje, vychází, že si premiér nemohl tak drahý byt dovolit, upozornil Denník N.

Pellegriniho vysoké výdaje

Pellegrini platí ještě další dvě hypotéky, a to za byt v novostavbě v Banské Bystrici a za luxusní chatu na Králikoch. Navíc měl drahý vůz značky Lexus a mezi jeho koníčky patří například amatérské létání, což je také velmi finančně náročné hobby.

„Jeho příjmy neodpovídají tomu, aby si mohl dovolit zaplatit tak vysokou částku za byt. Měl by to vysvětlit,“ uvedl Ondrej Dostál ze strany Svoboda a solidarita (SaS), který v parlamentu působí ve výboru pro neslučitelnost funkcí.

Předseda tohoto výboru Vladimír Sloboda ze SaS už oznámil, že ani on nepovažuje dosavadní vysvětlení za hodnověrné, proto podá žádost, aby výbor nesrovnalosti prošetřil. „Premiér na dotaz, jak platil za svůj byt, odpověděl všeobecně. Nevysvětlil, odkud vzal peníze,“ uvedl Dostál.

„Když dostaneme žádost, samozřejmě ji budeme řešit,“ uvedl člen výboru Peter Kresák (Most-Híd). Nechtěl odpovědět na otázku, zda Pellegrini mohl mít dostatek peněz na luxusní byt. „Musíme počkat na jeho vyjádření a konkrétní údaje,“ dodal.

Pellegriniho příjmy prověřoval už slovenský Národní bezpečnostní úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám