Hlavní obsah

Slovenský premiér Fico stáhl žalobu za karikaturu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) po čtyřech letech stáhl žalobu za karikaturu Martina Šútovce (Shootyho) v deníku Sme. Fico už nechce omluvu ani odškodné 33 000 eur (840 000 Kč).

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Premiér vydal pokyn své právní zástupkyni na stažení žaloby,“ potvrdil premiérův mluvčí Erik Tomáš. Karikaturista konstatoval, že jsou dvě možnosti, proč Fico žalobu stáhl. „Jedna je, že se bojí rozsudku, a druhá, že mě začal mít rád. Protože vím, že on není zbabělý, tak si myslím, že mě začal mít rád,“ reagoval Šútovec.

Karikaturista namaloval v roce 2009 Fica, jak sedí u lékaře, který drží v rukou rentgenový snímek jeho páteře. „Nemýlil jsem se, ta vaše bolest krční páteře je čistě fantomová,“ říká lékař.

Fico karikaturistu zažaloval s tím, že svůj pracovní program musel opravdu zrušit kvůli nepřestávajícím bolestem páteře. „Takto zveřejněná karikatura jasně těží z vážného poškození mého zdraví, provázeného bolestmi, a z tohoto poškození si dělá posměch,“ odůvodnil tehdy žalobu Fico.

Šútovec u soudu řekl, že karikaturu neinspirovaly premiérovy bolesti zad, nebyla premiérova bolest, ale jeho charakter a působení v roli politika. Soudy opakovaně konstatovaly, že politik je povinný snášet kritiku. Fico však trval na svém a odvolal se k Nejvyššímu soudu. Nyní žalobu stáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám