Hlavní obsah

Slovenský poslanec a bývalý hokejista Lukáč řekl, že si váží mafiánů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Řada slovenských poslanců se domnívá, že bývalý hokejista Vincent Lukáč (56) by měl zvážit své setrvání v parlamentu. Minulý týden totiž Lukáč v rozhovoru pro slovenská média uvedl, že si mafiánů váží. Stalo se to těsně poté, co mu někdo zapálil mercedes zaparkovaný před jeho košickým domem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Mercedes měl půjčený od kamaráda z bratislavské leasingové společnosti. „V noci mně sousedka vzbudila, že mi hoří auto,“ uvedl Lukáč. Vzápětí u zničeného auta prohlásil: „Toto není dílo mafie, určitě ne. Já si mafiánů vážím a oni si váží mě“.

Lukáč zastupuje v parlamentu opoziční Slovenskou národní stranu (SNS).

Místopředsedkyně SNS Anna Belousovová jeho slova obhajovala tím, že je Lukáč řekl v rozčilení. Ministr vnitra Daniel Lipšic je z jeho výroků zděšený a žádá Lukáčův odchod z politiky. „Přátelské vztahy s mafií diskvalifikují kohokoli z veřejného života,“ uvedl Lipšic.

Výroky bývalého hokejisty bude pravděpodobně prověřovat mandátový a imunitní výbor slovenského parlamentu. „Považuji to za vážný problém. Určitě to dám prověřit,“ reagoval předseda výboru Gábor Gál.

Radičová žádá vrácení mandátu

Rovněž premiérka Iveta Radičová odmítá tolerovat prohlášení poslance Lukáče. „Jako předsedkyně vlády, která ve svém programu vyhlásila rozhodný boj s korupcí a organizovaným zločinem, nemohu tolerovat prohlášení poslance Lukáče.

Jeho veřejně přiznaný obdiv a dokonce styky s lidmi, jejichž činnost může souviset s organizovaným zločinem, považuji za neslučitelné s výkonem poslance,“ píše Radičová ve svém prohlášení s tím, že ho žádá o vrácení mandátu.

Lukáč reagoval prohlášením, že mandát nevrátí a poradí se předsedou SNS Jánem Slotou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám