Hlavní obsah

Slovensko zvýšilo stupeň teroristického ohrožení

Právo, Novinky, ivi, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská republika zvýšila po útocích ve Španělsku stupeň teroristického ohrožení z prvního na druhý stupeň. Na středeční mimořádné tiskové konferenci to oznámil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský policista

Článek

„Zvýší se počet policejních hlídek například v obchodních centrech, nádražích a na masových akcích,“ konstatoval policejní prezident. Slovenská hraniční a cizinecká policie bude rovněž přísněji zkoumat osoby při vydávání pobytových povolení různého typu. „Je důležité eliminovat příchody rizikových osob,“ poznamenal Gašpar.

O zvýšení stupně teroristického ohrožení rozhodla rada národního bezpečnostního analytického centra na svém mimořádném zasedání. Druhý stupeň bude platit až do odvolání.

Gašpar připustil, že teroristický útok je na Slovensku málo pravděpodobný. „Toto opatření jsme přijali kvůli nedávným útokům v jiných zemích Evropské unie,“ řekl a dodal, že dalším důvodem jsou chystané masové akce v zemi v nadcházejících týdnech. Jako příklad Gašpar uvedl letecké dny, oslavy Slovenského národního povstání, mezinárodní fotbalové utkání a několik náboženských svátků.

V ČR zůstává v platnosti první stupeň

V České republice se bezpečnostní opatření nemění, v platnosti zůstává první stupeň ohrožení, oznámil už v pondělí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání vlády. Ministr novinářům řekl, že nejsou známy žádné vazby mezi útoky ve Španělsku a Českou republikou.

První stupeň ohrožení před terorismem platí v ČR od teroristických útoků na letišti v Bruselu loni v březnu. První stupeň představuje nejnižší z možných ohrožení.

Ve Španělsku, kde teroristé minulý týden zabili patnáct lidí, platí čtvrtý - druhý nejvyšší - stupeň ohrožení terorismem. V Barceloně byly navíc posíleny policejní hlídky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám