Hlavní obsah

Slovensko zrušilo plánovaný nákup obrněných vozidel

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská vláda ve středu zrušila soutěž na nákup přes 400 menších obrněných vozidel 4 x 4 v celkové hodnotě 321 milionů eur (8,7 miliardy korun). Nákup loni schválil kabinet premiéra Petra Pellegriniho.

Foto: Zetor

Zetor Gerlach 4 x 4.

Článek

„Bylo to šité horkou jehlou a ta vozidla nejsou prioritou,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď, který ještě jako opoziční poslanec upozornil, že podmínky výběru dodavatele byly nastaveny ve prospěch jednoho typu vozidla.

Naď upozornil, že podmínky tendru byly nastaveny ve prospěch vozidla Gerlach ze skupiny HTC Investments, do které patří například také výrobce traktorů Zetor.

Slovenské ministerstvo obrany navrhuje rovněž pozastavit projekt na nákup bojových obrněných vozidel 8 x 8. Naopak, chce pokračovat v nákupu radarů a v platnosti zůstává také smlouva o nákupu stíhaček F-16 Block 70/72.

Americké stíhačky do roku 2023 nahradí dosluhující ruská letadla MiG-29. Slovensko koupilo 14 kusů stíhaček F-16 za 1,6 miliardy eur (43,3 miliardy korun). Zmíněná částka obsahuje nákup letadel, výcvik 22 pilotů a 160 členů pozemního personálu, leteckou munici a dvouletou logistickou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám