Hlavní obsah

Slovensko zatím neuvolní zákaz dovozu a prodeje českých lihovin

Bratislava

Slovensko po zmírnění prohibice v Česku prozatím neplánuje uvolnit dovoz a prodej českých lihovin. Bratislava chce mít nejprve jistotu, že do země pod Tatrami nebyl dovezen nekvalitní alkohol, který v ČR způsobil otravy metanolem. Vyplývá to ze čtvrtečního vyjádření ministerstva zemědělství. Slovenští celníci zase oznámili, že zajistili podezřelý alkohol s možná zfalšovanými etiketami české likérky Drak.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"U nás zákaz platí stále. Zrušen bude až tehdy, když budeme mít důkazy, že na Slovensku nebezpečný alkohol není," řekla mluvčí ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková. Zopakovala dřívější stanovisko ministerstva, že slovenští importéři by zásoby českých lihovin měli vrátit zpět do ČR nebo nechat zkontrolovat každou šarži.

Zákaz dovozu a distribuce českých lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent zavedlo Slovensko minulý týden v úterý. [celá zpráva]

Ředitel slovenské státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš uvedl, že o dalším postupu budou slovenské úřady jednat příští týden. "My se musíme nejprve vypořádat s tím českým alkoholem, který už je na Slovensku," řekl Bíreš televizi TA3 k možnému uvolnění distribuce českých lihovin.

Podle dřívějších informací medií by se na Slovensku mělo nacházet až 2,7 miliónu lahví s českým alkoholem. Země pod Tatrami je významným trhem pro české likérky, které mají na slovenském trhu s alkoholem asi čtvrtinový podíl.

Nadměrný obsah metanolu se nepotvrdil

Kontroloři na Slovensku dosud nezjistili žádný alkohol s nadměrným obsahem metanolu. Celníci ve čtvrtek ale oznámili, že na dvou místech v zemi zajistili různé lihoviny, u nichž mají podezření na falšování etiket českého výrobce lihovin Drak.

Portál tvnoviny.sk napsal, že falešné etikety mohly být až na 6668 kusech spotřebitelských balení alkoholu. Vzorky lihovin a etikety budou podrobeny rozboru. Etikety likérky Drak se objevily také na některých obalech s falšovaným alkoholem, který byl už dříve odhalen v Česku.

Na Slovensku se potvrdila otrava metylalkoholem u čtyř lidí, kteří spolu na rodinné oslavě pili slivovici objednanou přes internet v Česku. Z nemocnice je lékaři propustili už minulý týden, trvalé následky podle lékařů zřejmě neutrpí.

V Česku se prohibice zmírnila po dvou týdnech zákazu prodeje tvrdého alkoholu dnes odpoledne. Prodávat, nalévat a vyvážet se může tvrdý alkohol vyrobený loni a dříve, u letošního musejí výrobci a distributoři doložit původ lihu novým dokladem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám