Hlavní obsah

Slovensko zadrželo dvacet cizinců včetně Araba, který sestavoval drony

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Od zavedení přísnějšího bezpečnostního režimu po pařížských teroristických útocích zadrželi na Slovensku dvacet cizinců. Většinou se jednalo o nelegální migranty, byl mezi nimi i občan Saúdské Arábie, který na Slovensku zkoušel drony. Ve čtvrtek to uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

V šestnácti případech zadrželi policisté ilegální uprchlíky, kteří byli vyhoštěni. Čtyři osoby  stále drží policie.

Byl mezi nimi například občan Saúdské Arábie. „Začal dávat dohromady a zkoušet drony,“ vysvětlil Kaliňák, proč jeho chování Slováci vyhodnotili jako podezřelé.

„Předstíral, že chodí na různé kurzy, že spolupracuje s muslimskou komunitou na Slovensku,“ uvedl Kaliňák. Ministr naznačil, že v tomto případě šlo pravděpodobně o psychicky narušenou osobu. V poslední době byl prý hospitalizován na psychiatrii a došlo ke změně jeho chování. Muž má být vyhoštěn na deset let ze Slovenska.

Dalším byl Alžířan, který byl zadržen v obci Smižany v okresu Spišská Nová Ves na východě Slovenska, který přijel na Slovensko ze západní Evropy a neměl v pořádku doklady. Na Slovensku se fiktivně oženil s občankou Slovenské republiky. Podle televize Joj byl Alžířan zadržen v romské osadě.

U dvou dalších zadržených osob ještě nebyla zjištěna jejich totožnost. Přijely z Francie, kde použily falešné bulharské doklady, které byly registrované jako odcizené. Měli u sebe větší množství peněz.

Přísnější zákony 

Slovensko připravuje zpřísnění zákonů týkajících se terorismu a posílí stavy policie. Slovenská bezpečnostní rada ve středu vyzvala k přehodnocení trestného činu teroru.

„Pracovní skupina zhodnotí, zda skutková podstata trestného činu teroru obsahuje všechny možné aktivity, které přichází v úvahu,“ uvedl premiér Robert Fico po zasedání bezpečnostní rady. Podle něj by mohl být člověk obviněný z trestného činu teroru automaticky umístěn do vazby.

„Práva obviněného by neměla být stejná, jako práva obviněných v jiných formách trestných činů,“ dodal Fico. Premiér předpokládá personální posílení bezpečnostních složek a také změny v zákonech o Slovenské informační službě a policejním sboru.

Slovenská vláda se nebrání ani případné změně ústavy týkající se základního práva omezení svobody. „Pokud by padl návrh na omezení některých práv, budu nucen požádat o setkání představitele opozičních stran, zda je shoda v myšlence novelizace ústavy v tomto duchu,“ konstatoval Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám