Hlavní obsah

Slovensko umožní registraci k očkování všem starším 16 let

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Od čtvrtku 29. dubna umožní Slovensko registrovat se k očkování proti koronaviru všem obyvatelům země starším 16 let. V úterý to řekl slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Ilustrační foto

Článek

Zájemci o očkování starší 16 let se mohou zapsat do takzvané čekárny a termín očkování jim bude přidělován postupně podle věku. V současnosti se do čekárny mohou přihlašovat jen Slováci starší 40 let.

„Pfizerem se může očkovat od 16 let. Samozřejmě v čekárně půjdou jako poslední, ale od čtvrtku se mohou hlásit,“ potvrdil ministr zdravotnictví.

Slováci zatím Sputnikem očkovat nebudou, chybí dokumenty

Evropa

Podle Lengvarského si zájemci nebudou moci vybrat konkrétní vakcínu. Slováky ve věku nad 60 let momentálně očkují vakcínami Pfizer/BionNTech a Moderna, mladší vakcínou AstraZeneca. Země zatím nebude používat ruské vakcíny Sputnik V.

V pětimilionové zemi roste zájem o očkování a podle posledních průzkumů, by se proti koronaviru dalo očkovat až 70 procent populace.

Slovensko mění strategii. Před očkováním seniorů upřednostňuje některé profese

Koronavirus

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 488 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 41 úmrtí. V nemocnicích je 1 402 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 144 na JIP a 188 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 380 498 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 11 572 lidí. První dávkou bylo očkováno 1 035 752 a druhou 436 468 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám