Hlavní obsah

Slovensko potvrdilo, že v rámci jednotky NATO budou v zemi působit i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci jednotky NATO na Slovensku budou působit vojáci z České republiky, Nizozemska, Slovinska a Spojených států. V pátek to potvrdil šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Korčok

Článek

„Všichni potvrdili, že jdou do toho. Cítí, že nám chtějí pomoci. Ale pomáhají i sami sobě tak, jako když my jsme šli do Pobaltí,“ uvedl Korčok po mimořádném jednání ministrů zahraničních věcí členských států Severoatlantické aliance.

Korčok zdůraznil, že Slovensko je díky NATO dobře chráněné a není zatažené do války na Ukrajině, protože Aliance není součástí tohoto válečného konfliktu. Zmíněná jednotka by měla mít 1200 zahraničních členů a 300 slovenských vojáků.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď už dříve řekl, že Německo dodá Slovensku systém protivzdušné obrany Patriot a od USA by země chtěla systém Sentinel.

Na Slovensku budou zřejmě působit předsunuté jednotky NATO

Zahraniční

„Je to sofistikovaný, moderní a velmi účinný systém, abychom chránili naše území,“ uvedl Naď.

Patrně tím měl na mysli radiolokátor AN/MPQ-64 Sentinel určený pro zjišťování a sledování vzdušných objektů v malých výškách se středním dosahem.

Pracuje autonomně a informace dalším částem systému protivzdušné obrany posílá vysokorychlostní datovou sítí nebo rádiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám