Hlavní obsah

Slovensko nevydá Alžírsku údajného teroristu

Právo, ivi
BRATISLAVA

Slovenský Ústavní soud ve čtvrtek rozhodl, že Slovensko nemůže vydat do Alžírska údajného teroristu Mustafa Labsího (39). Nejvyšší soud SR přitom v lednu 2008 Labsího vydání schválil. Podle Ústavního soudu tím ale porušil Labsího základní práva.

Foto: Jan Koller, ČTK

Eskorta přivádí údajného teroristu Mustafu Labsího do jednací síně bratislavského krajského soudu.

Článek

Ústavní soud upozornil, že Labsímu v Alžírsku hrozí mučení. Labsí zůstává na Slovensku ve vydávací vazbě a případ se vrátí k Nejvyššímu soudu. Proti jeho vydání se postavila mezinárodní organizace Amnesty International. Organizace vyjádřila obavy, že Labsí může být podroben mučení.

Labsí byl v roce 2005 v Alžírsku odsouzen v nepřítomnosti k doživotí za členství v teroristické skupině a za falšování dokladů. Labsí měl mít kontakty na teroristickou síť Al-Kajda a údajně absolvoval výcvik v Afghánistánu. Alžír požádal o jeho vydání loni v červnu, na základě smlouvy z roku 1981 a ubezpečil, že mu nehrozí mučení ani trest smrti.

Labsí přijel na Slovensko nelegálně v roce 2006. Po vstupu na slovenské území byl umístěn v uprchlickém táboře ve městě Medveďovo. Na Slovensku má údajně manželku a syna, kteří mají slovenské občanství. Labsí požádal na Slovensku o azyl. Jeho žádost byla zamítnuta.

V minulosti byl trestán za přípravu teroristických útoků ve vězení ve Velké Británii a ve Francii. Měl údajně cvičit teroristy, kteří v roce 2001 zaútočili na New York. Na Slovensku se pak údajně kontaktoval s Rabahem Kadrim, zatčeným v roce 2002 britskou policií okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna.

Reklama

Výběr článků

Načítám