Hlavní obsah

Slovensko nakoupí 152 transportérů ze Švédska za 42 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda v úterý rozhodla o nákupu 152 kusů pásových obrněných vozidel CV90 Mk IV s 35 milimetrovým kanónem ze Švédska. Včetně nákladů na infrastrukturu zaplatí Slovensko 1,7 miliardy eur (42 miliard korun).

Foto: Petr Horník, Právo

Vozidlo CV90 na snímku z roku 2018

Článek

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď řekl, že země chce vytvořit těžkou mechanizovanou brigádu.

Slovensko posuzovalo nabídky od Maďarska, Švédska, Španělska a Polska. Ve prospěch švédské nabídky rozhodla nejvýhodnější cena, integrovaná logistická podpora, provozní náklady, splnění technických požadavků a procento zapojení slovenského obranného průmyslu.

Zmíněná vozidla postupně nahradí dosluhující techniku pozemních sil slovenské armády. „Společně s nákupem kolových bojových obrněných vozidel 8x8 se jedná o klíčovou výzbroj pro zajištění ochrany a obrany Slovenské republiky a nejvýznamnější krok k vybudování těžké mechanizované brigády ve smyslu mezinárodních závazků vůči kolektivní obraně Severoatlantické aliance,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková ve stanovisku zaslaném Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám