Hlavní obsah

Slovensko mění kvůli pedofilovi Novákovi zákon

Právo, ivi
BRATISLAVA

Po otřesném případu slovenského pedofila Antonína Nováka, který v květnu v Havlíčkově Brodě zneužil a poté zavraždil devítiletého Jakuba Šimánka, se Slovensko rozhodlo k novelizaci trestního řádu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Michal Jurči sdělil, že v případě Novák nepochybila ani policie, ani soudy, ale že v legislativě je mezera, kterou novela zacelí.

Článek

Resort proto navrhuje, aby byl příkaz na dodání osoby k výkonu ochranného léčení spojen s příkazem k pátrání po této osobě.

„Stát musí mít v takových případech silnější postavení. Nemůže být v nevýhodě proti pedofilům a jiným osobám, které se vyhýbají léčbě,“ dodal Jurči.

Po novelizaci trestního řádu bude policie pátrat po těch, jimž soud nařídil ústavní léčení, a nebylo možné je předvolat, na základě písemného návrhu předsedy senátu. Podle novely je potřebné zajistit okamžitý nástup takové osoby k výkonu ochranné léčby.

Pachatel se léčení vyhýbal

Novák byl na Slovesnku odsouzen. Poté, co si odpykal 4,5 roku trestu, nastoupil 26. března 2004 do psychiatrické léčebny Plešivec. Ústav po dvou měsících podal k soudu návrh na změnu jeho léčby z ústavní na ambulantní.

„Soud návrhu vyhověl 21. června 2004 a podle zpráv psychiatrů se Novák ambulantní léčby pravidelně účastnil. Okresní soud v Rožňavě 26. února 2007 rozhodl o pokračování ambulantní léčby. Novák byl ale naposledy na kontrole 27. srpna 2007,“ uvádí se ve zprávě.

Protože se Novák pak ambulantně neléčil, psychiatrická léčebna Plešivec podala v prosinci 2007 návrh na ústavní léčbu. „Na projednávání soudu začátkem roku 2008 se však Novák nedostavil. Soud v Rožňavě proto opakovaně žádal o pomoc policii, která však místo pobytu Nováka nevypátrala,“ podotýká zpráva.

Soud požádal o pomoc také Ústřední evidenci obyvatelstva v Banské Bystrici a Městský úřad v Rožňavě, ale bez úspěchu. „Soud nemohl víc udělat. Zákon neumožňoval vydat na Nováka zatykač,“ konstatuje ministerstvo spravedlnosti SR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám