Hlavní obsah

Slovensko končí s odstřelem vlka, jeho usmrcení bude trestné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské ministerstvo životního prostředí zařadilo vlka mezi chráněná zvířata a odstřel vlků tak končí. Usmrcení zvířete se od 1. června 2021 stane trestním činem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Slovenské ministerstvo zemědělství umožnilo během lovecké sezony 2020/2021 zastřelit 50 vlků a zdůvodnilo to rozšiřováním populace této šelmy a potřebou ochrany chovů ovcí v horských oblastech. Na Slovensku žije podle odhadů asi 700 vlků.

Fotopasti potvrdily usazení vlků na Liberecku

Domácí

Ministr životního prostředí Ján Budaj (OLaNO) však dlouhodobě upozorňoval, že lov vlků narušoval strukturu a chování smeček. „Smečky, kterým myslivci odstřelili vůdce, začaly dávat přednost lovu ovcí a podobných hospodářských zvířat jako jednodušeji dostupné potravy,“ konstatoval Budaj.

Vlk ulovil v Tatrách srnu přímo u trati, kořist mu naporcoval vlak

Evropa

Od června 2021 tak bude na Slovensku celoročně zakázáno vlka nejen zabíjet, ale také odchytit, chovat v zajetí, přepravovat a prodávat. Společenská hodnota vlka je 3000 eur (přes 77tisíc korun). Na jednotlivé odstřely bude udělovat výjimky ministerstvo životního prostředí.

Na Slovensku naopak dál přetrvává problém s přemnoženými medvědy, kteří se často přibližují k lidským obydlím a snaží se najít potravu v odpadkových kontejnerech. Medvěd je v zemi chráněným zvířetem a výjimku k jeho odstřelu uděluje ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám