Hlavní obsah

Slovenského poslance obvinili kvůli kauze Skripal

– Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Právo, Ivan Vilček

Poslanec slovenského opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a stínový ministr obrany Jaroslav Naď byl obviněn slovenskou policií, že se nedovoleným způsobem snažil získat informace o případu otravy bývalého ruského a britského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Naď považuje obvinění z ohrožení utajovaných skutečností za absurdní.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek Naď k případu vypovídal na policii. „Při jedné komunikaci s mým kamarádem z bezpečnostního prostředí jsem položil otázky, které se týkaly vyšetřování kauzy Skripal v Salisbury. Položil jsem otázku, nedostal jsem na ni odpověď. Obvinění považuji za absurdní,“ řekl Naď při odchodu z policie.

Naď tvrdí, že na něj podal trestní oznámení šéf slovenského vojenského zpravodajství Ján Balciar, na jehož nadstandardní majetkové poměry Naď dříve upozorňoval. Kromě toho kritizoval některé plánované nákupy techniky pro armádu. Právě Balcar ho prý nechal rok a půl odposlouchávat a teď před volbami přišel s oznámením. Tvrdí, že vůbec netušil, že informace o Skripalovy jsou utajované.

Slovenský premiér Peter Pellegrini v souvislosti s obviněním Nadě na pátek svolal zasedání bezpečnostní rady státu.

Naď býval vojenským analytikem

Opoziční poslanec pracoval v minulosti na slovenském ministerstvu obrany a působil rovněž jako vojenský analytik. V době, když pracoval na ministerstvu obrany získal bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně.

Z otravy Skripalových Londýn obvinil Moskvu. Slovensko v kauze na rozdíl od většiny členských zemí Evropské unie včetně Česka loni nepřistoupilo k vyhoštění ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám