Hlavní obsah

Policie obvinila slovenského expremiéra Fica

Právo, Novinky, Ivav Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vyšetřovatel slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) obvinil předsedu strany SMER-SD Roberta Fica z trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení. V případě prokázání viny hrozí Ficovi, který je nyní poslancem parlamentu, až pětileté vězení. Slovenští poslanci nemají imunitu před trestním stíháním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Fico

Článek

Fico se měl podle policie provinit schvalováním spáchaného trestného činu.

ČTK k tomu uvedla, že policie bývalého premiéra stíhá za to, že se zastal nyní již bývalého poslance krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Milana Mazureka odsouzeného za protiromské výroky.

Fico s Mazurekovými výroky veřejně souhlasil, obhajoval je a šířil na internetu. Nejvyšší soud Slovenské republiky přitom odsoudil Mazureka za extremistické výroky a uložil mu pokutu 10 tisíc eur (255 tisíc korun). Zbavil ho navíc poslaneckého mandátu.

Řekl jsem to, co si myslí celý národ, hájí se Fico

„Milan Mazurek řekl to, co si myslí celý národ. Pokud někoho popravíte za pravdu, uděláte z něho národního hrdinu. Pokud má být rozsudek Nejvyššího soudu měřítkem toho, co je v případě výroků o Romech trestným činem, orgány činné v trestním řízení mohou rovnou přijít do kterékoli hospody na Slovensku a zavřít všechny hosty,“ brání se předseda SMER-SD. „To se mám opravdu bát říct, že část Romů zneužívá sociální systém?“ klade si otázku Fico.

Mazurekovy výroky 

Mazurek ale v roce 2016 v rozhlase neřekl jen to, co uvedl Fico. Hovořil o tom, že stát vynaloží 150 milionů eur (3,9 miliardy korun) na domy pro lidi z romských komunit.

„Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát, nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno,“ řekl slovenský poslanec.

Podle prokuratury tím znevažoval romské etnikum a jeho slova měla rasistický charakter. „Z jejich obsahu vyplynul záměr vyvolat nenávist vůči příslušníkům této etnické skupiny,“ konstatoval prokurátor ve svém odůvodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám