Hlavní obsah

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Sobotní parlamentní volby na Slovensku vyhrálo na plné čáře protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče se ziskem 25,02 procenta hlasů. Dosavadní nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica je druhá a má namířeno do opozice. V parlamentu bude nakonec šest uskupení, jen o setiny neuspěla koalice PS/Spolu.

Článek

Matovič tvrdí, že chce vytvořit nejlepší vládu pro Slovensko. „Pokusíme se vytvořit tu nejlepší vládu, jakou Slovensko může mít, kde spravedlnost bude platit pro všechny,“ řekl.

Kompletní přehled slovenských voleb

Evropa

Chce v parlamentu získat ústavní většinu, aby například prosadil prověrky soudců. „Nečekají nás růžové zítřky, chlív je plný a my počítáme s každým, kdo chce přiložit ruku k dílu,“ dodal Matovič.

Foto: David W Cerny, Reuters

Igor Matovič, lídr hnutí OLaNO

Novou slovenskou vládu by tak měly sestavovat strany demokratické opozice. Matovič tvrdí, že pro povolební jednání nebude dopředu stanovovat žádné podmínky. „Bylo by nezodpovědné hned na počátku vytvářet nějaké překážky,“ řekl.

Slovenský premiér a volební lídr Směru Peter Pellegrini už Matovičovi poblahopřál a připustil pravděpodobný odchod strany do opozice. „Vítěz je jasný,“ prohlásil v průběhu sčítání.

Volby na Slovensku: Tvořily se fronty, smrt komisařky oddálila zveřejnění odhadů

Zahraniční

Úspěch zaznamenala strana SME Rodina. S podporou více než 8 procent voličů předběhla krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), kteří mají těsně pod 8 procenty.

Do sněmovny se dostala se ziskem 6,22 procenta ještě Svoboda a solidarita stejně jako nová strana Za lidi (5,77 procenta) exprezidenta Andreje Kisky.

Slováci volí změnu

Evropa

Jen těsně neuspěla koalice neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, která loni na Slovensku vyhrála volby do Evropského parlamentu. Koalice totiž potřebuje pro vstup do parlamentu získat sedm procent, po sečtení všech volebních okrsků skončila na 6,96 procenta.

Poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude mít ve slovenské sněmovně zastoupení početná maďarská menšina. V reakci na volební propadák odstoupil v noci na neděli předseda této strany Béla Bugár.

Anketa

Jak hodnotíte změnu na slovenské politické mapě?
Jsem spokojen/spokojena
40,1 %
Nejsem spokojen/spokojena
8,6 %
Je mi to jedno
51,3 %
Celkem hlasovalo 5808 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám