Hlavní obsah

Slovenské policii pomohlo, že jí veřejnost nedůvěřovala

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury (NAKA), který si nepřál být jmenován, serveru Aktuality.sk přiznal, že při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové policii paradoxně pomohlo, že veřejnost nevěřila v úspěšné vypátrání pachatelů. „Vytvořil se obraz neschopného vyšetřování, které se nikam neposouvá a pachatelé byli méně na pozoru,“ řekl.

Foto: Policie SR

Lynx Commando při zásahu ve městě Kolárovo

Článek

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili letos 21. února. Čtyři osoby podezřelé z provedení dvojnásobné vraždy dopadla policie koncem září při raziích na jižním Slovensku.

„Mysleli si, že je nikdy nedostaneme. Do poslední chvíle nic netušili,“ řekl o úspěšné razii vyšetřovatel NAKA. O akci pod krycím názvem News věděl jen úzký okruh lidí. Mnozí, kteří se zásahu účastnili, do poslední chvíle netušili, koho mají zatknout.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Informace získali policisté až 27. září na poradě v 02.00, které se účastnili i členové Europolu. Akce News byla úspěšná. V poutech skončili čtyři lidé, mezi nimi by měl být pachatel vraždy, řidič, zprostředkovatel i objednavatelka. Byla na ně uvalena vazba.

Jeden ze zadržených Zoltán Andruskó začal s vyšetřovateli spolupracovat. Za hlavního objednavatele vraždy měl označit kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Právě o něm psal Kuciak hned několik článků a podnikatel mu měl kvůli tomu vyhrožovat. Kočner je nyní ve vězení v Leopoldově, je podezřelý z podvodu. Během úterý se konaly domovní prohlídky jeho nemovitostí a firem. Výsledky akce zatím nebyly oznámeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám