Hlavní obsah

Slovenské obce mají hlídat mládež, zda nepije alkohol

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zástupci obcí by měli kontrolovat, zda mládež do 17ti let nepije alkoholické nápoje. Slovenský parlament ve čtvrtek schválil novelu zákona, na jehož základě bude mít obec pravomoc udělovat sankce, pokud mladí lidé pijí alkohol na veřejnosti nebo v soukromí.

Článek

Policisté, učitelé a lékaři by měli obci oznamovat případy, kdy přišli do kontaktu s mladým člověkem, který byl pod vlivem alkoholu. Měli by to ohlásit obci a ta následně rozhodne o případné sankci.

Mládež do 17ti let věku může být v takovém případě potrestána zákazem vstupu do hospody nebo do jiného zařízení, kde se podávají alkoholické nápoje. Pokutu do výše 33,19 euro zaplatí zákonný zástupce nezletilého, který byl pod vlivem alkoholu.

Z billboardů a dalších veřejných míst by také měly zmizet reklamy na alkohol. Povolena by měla být pouze v místech, kde se alkohol prodává.

Loni podobný zákon neprošel

Někteří slovenští poslanci se pokusili podobný zákon prosadit už loni. Tehdy mu k definitivnímu schválení chyběly čtyři hlasy. Zákon měl původně zakazovat také pobyt dětí do 15 let po deváté večer bez dozoru rodičů v místech, kde se podává alkohol.

Někteří starostové slovenských obcí považují podobné zákony za nevykonatelné. "Není mi jasné, kdo bude například chodit na kontroly do hospod. Vždyť městskou nebo obecní policii má jen 132 měst a obcí z celkového počtu 2900," upozornil místopředseda Sdružení měst a obcí Slovenska Jozef Turčány.

Podle statistiky pije pět procent Slováků do 19 let v takové míře, že se u nich může vytvořit závislost na alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám