Hlavní obsah

Slovenské komunální volby jsou testem vlády Ivety Radičové

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Sobotní komunální volby na Slovensku budou pokračováním souboje pravice a levice, který v červnových parlamentních volbách skončil těsným vítězstvím pravicově-liberálních stran. Volby budou také testem pro kabinet premiérky Ivety Radičové a voliči ji po pěti měsících vládnutí vystaví hodnocení.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Iveta Radičová hovoří v parlamentu při projednávání programového prohlášení vlády.

Článek

Opoziční strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica si v komunální politice věří a chce získat většinu postů primátorů, starostů a místních zastupitelů. „Nespokojenost lidí ve městech a obcích je veliká. V roce 2006 bylo zvoleno 760 primátorů a starostů za stranu Smer. Očekávám, že tento výsledek obhájíme - a doufám, že i navýšíme,“ řekl Fico v rozhovoru pro Právo.

Vášáryová kontra Ftáčnik

Pravice si věří ve velkých městech, hlavně v Bratislavě a v Košicích. Kandidátkou pravice v hlavním městě je bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová. Jejím největším soupeřem je bývalý ministr školství a současný starosta městské části Petržalka Milan Ftáčnik, kterého podporuje strana Smer „V minulosti jsme brali situaci v Bratislavě tak trochu poraženecky. Přijali jsme filosofii, že Bratislava je pravicová. Teď máme silného kandidáta, počet voličů nám v hlavním městě roste, a kdybychom získali Bratislavu, byl by to obrovský úspěch,“ uvedl Fico.

Analytik Ján Beránek se domnívá, že nikdy doposud nebyly šance levicové kandidáta v Bratislavě tak velké, jako letos.

V hlavním městě se v kampani hodně diskutuje o katastrofální dopravě (Bratislava nemá metro) a o výstavbě nového fotbalového stadiónu (legendární Tehelné pole chátrá).

Levice se snaží využít ve svůj prospěch aféru s přidělováním obecních bytů ve Starém městě, kde rovněž vládne pravice.

Netradiční koalice

V komunálních volbách se již tradičně objevují i netradiční koalice. Vládní křesťanští demokraté například v Nitře podporují kandidáta na primátora společně se stranou Smer a Slovenskou národní stranou. Ten bude soupeřit s kandidátem ostatních pravicových stran. Vládní strana Most-Híd vytvořila v Košicích společnou kandidátku se Smerem a společně podporují exministra zdravotnictví Ficovy vlády Richarda Rašiho na post primátora města.

V Púchově a Považské Bystrici spolupracuje se Smerem na komunální úrovni i nejsilnější vládní strany Slovenská demokratická a křesťanská unie.       

V Banské Bystrici se však pravice dokázala spojit proti bývalému ministru dopravy Ficovy vlády Ľubomíru Vážnemu.

Chce zbourat Luník IX

Kandidát na primátora Košic za Stranu demokratické levice Cyril Betuš slibuje, že pokud zvítězí, dá zbourat nechvalně známé sídliště Luník IX, kde žije asi 5000 Romů. Některým lidem se zdá tento návrh rasistický, ale mnohé může oslovit.

Jasná koncepce budoucnosti tohoto sídliště totiž už léta neexistuje. Zdejší panelové domy chátrají, několik jich museli zbourat, roste kriminalita a v okolí jsou haldy odpadků. Ostatní Košičané se za sídliště stydí a populistický návrh může zabodovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám