Hlavní obsah

Slovenská policie mučila vězně z Guantánama, tvrdí Al-Džazíra

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Televize al-Džazíra odvysílala video ze zásahu slovenské policie, která měla údajně mučit Tunisana loni propuštěného z americké věznice Guantánamo. Podle týdeníku Plus 7 dní autor zaslal video přímo zmíněné arabské televizi, od níž si ho převzala další média. Zveřejnění videa podle experta na terorismus ohrožuje bezpečnost země.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Podle bezpečnostního analytika Juraje Zábojníka znamená zveřejnění videa velké riziko pro Slovensko. Zároveň však poukazuje na to, že vůbec není prokázáno, že k mučení muže došlo.

„Pokud je video odvysíláno v televizích, bylo to s cílem ohrozit Slovensko. Mluvit o tom, že naše země je bezpečná, by bylo opravdu hodně naivní,“ uvedl Zábojník, jenž vyčítá policii, že nezabránila zveřejnění videa. Na záběrech je totiž vidět, že jeden ze zasahujících policistů si natáčení všiml.

Na záběrech je zásah slovenské policie v jednom z azylových domů. Do místnosti vtrhlo desetičlenné komando v kuklách a se samopaly v rukou. Následně je slyšet výkřiky muže. Zásah byl namířen proti Tunisanovi Hashamu Bin Ali Bin Amor Slitimu, který byl držen na Guantánamu pro podezření z terorismu a v roce 2014 byl převezen na Slovensko.

Slovenské ministerstvo vnitra nepřímo přiznalo zásah policie proti zmíněnému Tunisanovi. „Každý občan, i cizinec, který je na území Slovenské republiky, musí dodržovat zákony, které tady platí, včetně výzev zasahujících policistů. Pokud tak neučiní, policie přistoupí k adekvátním opatřením, jak tomu bylo i v tomto případě,“ napsalo ministerstvo vnitra. Slovenská informační služba na otázky týdeníku nereagovala.

Média převzala informaci o údajném mučení

Autor videa zaslal nahrávku televizi al-Džazíra s textem, že Tunisana mučili. Záběry i tuto informaci převzala další arabská média včetně portálu Islammemo, který má údajně blízko k Al-Káidě a k radikálním islámským bojovníkům.

Slovensko doposud přijalo osm vězňů z Guantánama. Český bezpečnostní analytik Andor Šándor vyjádřil pro časopis vážné pochybnosti, zda Slovensku udělalo dobře, když zmíněného Tunisana, odsouzeného za účast v teroristické skupině, vůbec přijalo. „Předpokládám, že to Slovensko udělalo s jasnou kalkulací, co vám hrozí,“ dodal.

Tunisan Hasham Bin Ali Bin Amor Sliti měl v minulosti působit v teroristické organizaci Tunis Combat Group. V roce 2004 byl v Belgii a v Tunisku odsouzen za členství v teroristické organizaci. Byl označován za velmi nebezpečného muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám