Hlavní obsah

Slovenská média spekulují o české stopě v případu vraždy Valka

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pondělní vražda bývalého předsedy federálního Ústavního soudu Ernesta Valka (57) otřásla celým Slovenskem. Slováci si kladou otázku, jaká je bezpečnostní situace v zemi, kde zavraždili tak významného muže, který měl blízko k současné vládní koalici a zastupoval stát ve významných kauzách.

Podle policie byl Ernest Valko zabit jediným výstřelemVideo: ČTK

 
Článek

Deník Hospodárske noviny v této souvislosti konstatuje, že Valko byl cenný, důležitý a vlivný člověk. „Byl vlivnější než polovina ministrů vlády premiérky Ivety Radičové. Valko byl kolegou, šéfem i přítelem Daniela Lipšice, dnes ministra vnitra. Chladnokrevně zabít prominentního advokáta s osobními vazbami na ministra vnitra bylo opravdu troufalé. A pro Slovensko zahanbující,“ dodává deník.

Hospodárske noviny píší, že vrah svým zločinem vzkázal slovenskému ministru vnitra a slovenským vyšetřovatelům, že je považuje za slabé a neškodné soupeře.

Česká stopa

Deník mezi možné motivy zařazuje i tzv. českou stopu. „Valko pracoval také v Česku, kde údajně narazil na silné muže konkursní mafie. A protože byl odvážný a zdravě arogantní, postavil se jim. Druhou stopou by mohla být pozemková mafie, propojená na vysoká místa v policejním sboru a na bývalé důstojníky tajné služby,“ uvedl deník Hospodárske noviny.

Případ Tipos

Valkův přítel, bezpečnostní analytik Milan Žitný, připustil, že advokát se v posledním období s obavami vyjadřoval o kauze sázkové společnosti Tipos, kde se stát soudí o 66 milionů eur (přes 1,5 miliardy Kč) s kyperskou společností Lemikon.

Valko hájil Tipos ve sporu u Nejvyššího soudu. „Měl vážné obavy, pokud jde o Tipos. Říkal, že chtějí procentíčka, ale neřekl kdo,“ uvedl Žitný pro sme.sk Generální ředitel společnosti Tipos Miloš Ronec si naopak nemyslí, že Valkova vražda s případem souvisí.

Policie zatím mlčí

O možných motivech vraždy zatím slovenská policie mlčí. „Neprojevoval obavu o život,“ uvedl ministr vnitra Lipšic. Podle šéfredaktora časopisu Týždeň Štefana Hríba si byl Valko dobře vědom, že se pohybuje v poměrně nebezpečném prostředí. „Věděl, s kým má co do činění, uvědomoval si, že i jemu všelicos hrozí,“ uvedl Hríb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám