Hlavní obsah

Slovenská církev kritizuje zmínku o rozvedené rodině v novém slabikáři

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katolická církev na Slovensku i věřící rodiče kritizují nový slabikář pro prvňáčky, který obsahuje zmínku o rozvedené rodině. „Příběh o neúplné rodině do slabikáře nepatří. Dáme tam i vraždy, protože jsou součástí života?“ ptá se mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Slabikář obsahuje příběh o chlapci Žigmundovi, který vyrůstá bez otce, ale zítra bude mít druhého tatínka, protože jeho máma se po rozvodu vdá za souseda Žubajíka. Firma, která slabikář vydala, jeho obsah obhajuje. „Loni byla na Slovensku 52procentní rozvodovost. Nezakrývejme si oči před realitou. Děti mají spolužáky, jejichž rodiče jsou rozvedeni. Příběhem jsme jim chtěli dát naději, že také oni jednou mohou opět žít v kompletní rodině,“ uvedl Miroslav Sedláček, zástupce firmy, která slabikář vydala.

Pro Konferenci biskupů Slovenska je však tento příběh nepřijatelný. „Přirozenou rodinou je muž, žena a děti. Děti by neměly vyrůstat v tom, že rozvody jsou v pořádku, něco normálního,“ argumentuje Kováčik.

Podle psychologa by rozvod ve slabikáři být neměl

Psycholog Štefan Matula by příběh ze slabikáře vynechal, protože prvňáčci se řídí emocemi a neúplnou rodinu nedovedou racionálně vyhodnotit. Většina šestiletých dětí na otázku psychologů, zda chtějí být raději s mámou nebo otcem odpověděla, že s oběma. „Relativizování modelu tradiční rodiny může být nebezpečné,“ dodává Matula. Podle školní psycholožky Ivety Jandákové však příběh Žigmunda nemůže děti nepřiměřeně zatížit. Slabikář totiž prezentuje především tradiční rodinu, rozvod řeší pouze v tomto jednom případě.

Ministr školství Dušan Čaplovič nechá slabikář prověřit odbornou komisí. Ministr zorganizuje také setkání autorky učebnice, učitelů a rodičů. O dalším osudu nového slabikáře se má rozhodnout do tří týdnů.

Anketa

Měl by být ve slabikáři pro šestileté děti zmiňován rozvod?
Ano
30 %
Ne
70 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám