Hlavní obsah

Slováci chtějí hodně přitvrdit. Zvažují, že by povolení vyjít ven vydával lidem stát přes SMS

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Výjimky ze zákazu vycházení by se na Slovensku mohly udělovat na základě SMS zpráv. V pondělí tuto možnost nastínil slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který připustil, že současná forma lockdownu nezabírá a v nemocnicích nadále roste počet pacientů s covidem-19. Krajčí označil pandemickou situaci na Slovensku za vážnou.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Článek

„Nejsem si jist, dokdy to nemocnice zvládnou,“ přiznal Krajčí. Ministr připustil, že moc možností na zpřísnění opatření už není. Jednou z nich by mohlo být zavedení striktnějšího zákazu vycházení, výjimky by se udělovaly pomocí SMS zpráv.

„Lidé pošlou SMS zprávu s ohledem na nějakou výjimku, kterou budou požadovat, a centrála jim zašle zpět zprávu, která povolí porušit zákaz vycházení na určitý čas, který budou potřebovat pro tento úkon,“ přiblížil Krajčí.

Slovensko chce vyrábět vakcínu Pfizer/BioNTech ve vlastní režii

Koronavirus

Inspirace v Řecku

Tuto formu povolení ze zákazu vycházení bude potřeba domluvit s mobilními operátory a jeho dodržování by kontrolovala policie. Krajčí řekl, že podobný systém uplatňovalo Řecko, kterým se chce Bratislava inspirovat. Návrhem se bude v úterý zabývat pandemická komise slovenské vlády.

Přísné Slovensko. Bez negativního testu se ode dneška nesmí ani do práce

Evropa

Vicepremiérka Veronika Remišová z nejmenší vládní strany Za lidi se okamžitě postavila proti tomuto návrhu a označila to za zásah do soukromí občanů. Podle Remišové by kabinet měl prosazovat raději nošení respirátorů místo roušek.

Na Slovensku v uplynulém dni zaznamenali 444 nových případů nákazy koronavirem a 69 úmrtí na koronavirus . V nemocnicích je 3335 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 270 na JIP a 316 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 250 357 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 4711 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám