Hlavní obsah

Slováci zjistili, že jim v armádních skladech chybí stovky tisíc nábojů a desítky granátů

Právo, ivi, Bratislava
Bratislava

Slovenské ministerstvo obrany udělalo inventuru v armádních skladech a zjistilo, že chybí ruční granáty, protitankové granáty a tisíce nábojů. Ministerstvo to v pátek oznámilo na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: TV Markíza

Muniční sklad v obci Sklené. Ilustrační foto

Článek

Ministr obrany Peter Gajdoš společně s představiteli armády a policie konstatoval, že ve skladech chybí 80 kusů ručních granátů RG-F1, 40 kusů ručních granátů URG-86, šest nábojů do pancéřovky, 11 kusů protitankových granátů RPG-75, jeden náboj do bojového vozidla pěchoty a přes 200 tisíc kusů nábojů 5,6 Long a stovky dalších druhů nábojů.

„Jednalo se o historicky první fyzickou kontrolu munice, kdy jsme zkontrolovali sto procent skladů, sto procent zásob, tedy každý kus munice,“ zdůraznil ministr obrany. Gajdoš připustil, že zjištěné nedostatky nemusí být záležitostí posledních měsíců, ale mohou sahat až k rozdělení bývalého Československa.

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil Slovenské republiky Milan Maxim dodal, že zkontrolovali dvacet tisíc tun zásob, tedy asi sto miliónů kusů munice. Fyzické kontroly vykonávaly tisíce vojáků a zaměstnanců.

„Zatím jsem přijal disciplinární opatření vůči 28 osobám, 15 profesionálním vojákům a 13 zaměstnancům,“ řekl Maxim s tím, že případ se nadále řeší. Resort obrany posílil stráž muničních skladů, přehodnotil systém vstupu do skladů a vyměnil bezpečnostní zámky za kvalitnější.

Ředitel národní kriminální agentury Peter Hraško informoval, že zatím nebylo zjištěno, že by chybějící materiál byl použit k páchání trestných činů nebo nabízen organizovaným zločineckým či teroristickým skupinám. Hraško potvrdil, že policie pracuje i s verzí, že chybějící materiál nebyl ukraden, ale byla zanedbána evidence, případně nebyl nikdy dodán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám