Hlavní obsah

Slováci zatím Sputnikem očkovat nebudou, chybí dokumenty

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Ani měsíc po dovozu 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V se Slováci k těmto vakcínám nedostanou. Sputnik nemá registraci Evropské lékové agentury (EMA) a jasnou odpověď, zda je tato vakcína bezpečná, zatím nedal ani slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL).

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Denník N v této souvislosti upozorňuje, že dovoz Sputniku na Slovensko v tichosti zařídili tehdejší premiér Igor Matovič a bývalý ministr zdravotnictví Marek Krajčí. „Dva hlavní hráči u Sputniku V už nejsou ve funkcích,“ konstatoval list.

Krajčí povolil terapeutické využití neregistrované vakcíny Sputnik V a požádal ŠÚKL, aby posoudil její bezpečnost. Ústav zatím nerozhodl pro nedostatek informací. „Slovenský ústav nedostal všechny dokumenty k výrobě a bezpečnosti, které k posouzení bezpečnosti potřeboval,“ upozornil Denník N.

Sputnik na Slovensku v laboratoři obstál, hlodavci přežili

Koronavirus

Jiné vakcíny

Argumentem pro dovoz Sputniku na Slovensko bylo například pozitivní hodnocení vakcíny v prestižním časopisu The Lancet. „Vakcíny dovezené na Slovensko nejsou identické s vakcínou, kterou hodnotil časopis The Lancet. Nejsou identické ani s vakcínami, které se používají v jiných zemích,“ uvedl deník.

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Zahraniční

Slovenské ministerstvo zdravotnictví chce nyní oslovit země, které Sputnik V používají, aby od nich zjistilo informace o účinnosti, bezpečnosti a případných závažných vedlejších účincích vakcíny. Z členských zemí Evropské unie používá ruskou vakcínu jen Maďarsko.

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 333 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a nehlásili žádné úmrtí. V nemocnicích je 2699 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 256 na JIP a 34 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 365 733 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 10 094 lidí.

Slovensko zatím očkuje látkami Pfizer, AstraZeneca a Moderna. První dávku dostalo 758 741 lidí a druhou 263 913.

Reklama

Výběr článků

Načítám