Hlavní obsah

Slováci vyrobili eurobankovku s československým tankem LT-38

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Suvenýrovou eurobankovku s Památníkem Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici a československým tankem LT-38 vyrobili na Slovensku v limitovaném nákladu 5000 kusů. Výkonný ředitel společnosti Nunofi Vladislav Klajban Novinky informoval, že polovina nákladu je už rezervovaná zahraničními sběrateli.

Foto: Nunofia

Nová suvenýrová bankovka s Památníkem Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici a československým tankem LT-38.

Článek

Do prodeje se suvenýrová bankovka dostane 8. května v Den vítězství nad fašismem a zájemci si ji mohou pořídit za dvě eura (50 korun) ve speciálním bankomatu umístěném v prostorech Muzea SNP v Banské Bystrici. Bankovka není jen suvenýrem pro turisty, ale také sběratelským kouskem.

Bankovka je označena nulou, aby bylo jasné, že není platidlem. Je však vyrobena ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá i při výrobě pravých eurobankovek. „Obsahuje také ochranné prvky, jako je vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, dotykovou zónu pro nevidomé stejně, jako u pravých eurobankovek,“ řekl Klajban.

Koncept vydávání euro suvenýrových bankovek pochází z Francie. V roce 2015 ho vytvořil Richard Faille ve spolupráci s francouzskou Národní bankou a Evropskou centrální bankou. Pak se rozšířil do Německa, Rakouska, Španělska, Portugalska a dalších zemí. Hlavní myšlenkou je podpora cestovního ruchu a propagace nejvýznamnějších evropských kulturních a historických památek při pomoci zachování Evropského kulturního dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám