Hlavní obsah

Slováci volí změnu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští voliči v sobotu přistupují k volebním urnám, aby rozhodli o dalším směřování své země. Poslední průzkumy naznačovaly, že strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica může poprvé po patnácti letech volby prohrát s černým koněm, hnutím Obyčejní lidí a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče. Právě on ztělesňuje změnu, po níž veřejnost touží.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovenští voliči přistoupí k volebním urnám

Článek

Volební místnosti se v sobotu na Slovensku otevřely v 7:00 a otevřené zůstanou do 22:00. Voleb se může zúčastnit 4,4 milionu oprávněných voličů. První výsledky se očekávají po půlnoci.

Martin Slosiarik, sociolog a šéf agentury Focus, upozorňuje na možnost přesunu voličů na poslední chvíli. „Vidím ji především mezi stoupenci demokratické opozice. Část může učinit čistě taktickou volbu – bude zachraňovat strany na hranici zvolitelnosti,“ řekl Slosiarik Denníku N.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění to platí především pro Křesťanskodemokratické hnutí, stranu Svoboda a solidarita, které se pohybují těsně nad hranicí pěti procent potřebných pro vstup do parlamentu. Zcela za vodou se nemohlo cítit ani uskupení Progresivní Slovensko/Spolu, které jakožto koalice potřebuje přes sedm procent.

Na Slovensku to bude o prsa. Směr těsně před Matovičem, Kotlebovci třetí, tvrdí průzkum

Evropa

Bude to těsné

Poslední průzkumy zcela nezachytily například dopady videí namířených proti Andreji Kiskovi, exprezidentovi a předsedovi strany Za lidi. Jeho preference však postupně začaly klesat. Naopak úspěšné prosazení 13. důchodu jen čtyři dny před volbami může na poslední chvíli pomoci Směru.

Šéf agentury Focus však označil za chybu, že Směr upustil od kontaktní kampaně formou masových předvolebních mítinků, v čemž neměl v minulosti konkurenci.

Matovič bude očekávat vítězství v hale, kde před ním triumfoval Mečiar i Fico

Evropa

Převládají emoce

Matovičova strana poslední dny předváděla klasický efekt sněhové koule, když nabalovala na sebe dosud nerozhodnuté, ale i voliče ostatních opozičních stran. „Lidé chtějí Matoviče jako vítěze. Kiskova strana a Progresivní Slovensko/Spolu hrají na rozum, Matovič na srdce,“ řekl sociolog.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky předloni v únoru převládají v rozhodování Slováků emoce, rozladění, skepse. „Po vraždě dokázaly pocity zaplnit náměstí a nyní budou emoce sehrávat důležitou roli také ve volební místnosti. Proto získávají body politici, kteří na ně obratně hrají, a to báječně zvládá Matovič,“ říká psycholog Peter Murár.

Soud s Marianem Kotlebou odročili, sám o to požádal

Evropa

Podle šéfa agentury Focus se vražda, odhalení „politického podnikatele“ Mariána Kočnera, který „pásl“ politiky, prokurátory i soudce, a další ponory do reality slovenské politiky postaraly o určité procitnutí i pro část fanoušků Směru.

„I když to zřejmě nebude většinová tendence, pro část voličů Směru může představovat alternativu dokonce Matovič, i když do Směru buší, ale také Kotleba. Oba žijí z podobné emoce, i když jeden z nich říká, že problémy musíme řešit v rámci stávajících pravidel, a druhý, že demokracie je špatná,“ sdělil Slosiarik.

Kotlebův strop

Určitou dobu to vypadalo, že nové voliče na sebe nabaluje především Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Podle Slosiarika však stigmatizace Kotleby jako extremisty a fašisty na část populace zapůsobila a pro část voličů to znamenalo stopku.

„Dvě nebo tři procenta mu ale mohou přinést tzv. skrytí voliči, kteří chuť volit Kotlebu v průzkumech nepřiznávají. Z Kotleby to stále dělá silného hráče,“ upozornil sociolog. V budoucnu se může také projevit značná podpora LSNS v řadách mladých slovenských voličů. Kotleba a jeho názory však dokázali zmobilizovat také jeho odpůrce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám