Hlavní obsah

Slováci volí, Ficova strana má nakročeno k vítězství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci volí nový parlament: na Slovensku začaly volby. V sobotu v 7:00 se otevřelo na 6000 volebních místností. Uzavřou se ve 22:00. Vítěz sobotních parlamentních voleb na Slovensku je předem jasný. Strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica má podle všech průzkumů veřejného mínění podporu 29 až 32 procent Slováků. Otázkou však zůstává sestavení povolební koalice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Premiér Robert Fico a ministr financí Ján Počiatek na billboardu slibují sociální tržní hospodářství

Článek

Pravicová opozice by chtěla zopakovat český scénář a pokusit se navzdory vítězství Smeru sestavit vládu. Opoziční strany deklarovaly tuto snahu už před volbami. Podle posledních průzkumů veřejného mínění tu určitá šance pro pravici je.

Podle agentury MVK by současné vládní strany získaly ve 150členném parlamentu 74 křesel a současné opoziční strany nejtěsnější většinu - 76 křesel. Průzkum byl zveřejněn v pátek večer.

Průzkum agentury MVK
Smer-sociální demokracie32,3 %
Slovenská demokratická a křesťanská unie13 %
Svoboda a Solidarita11,5 %
Křesťanskodemokratické hnutí10,6 %
Slovenská národní strana6,2 %
Lidová strana HZDS5,9 %
Strana maďarské koalice5,6 %
Most-Híd5,2 %

Možnosti pravice posílil vznik nové strany Svoboda a Solidarita, která má šanci získat přes deset procent hlasů. Naopak rozdělení jednotné podpory půlmiliónové maďarské menšiny mezi Stranu maďarské koalice a Most-Híd může způsobit oslabení opozičních šancí.

Opět se tu nabízí paralela s českými volbami, kdy nové strany Most-Híd a Svoboda a Solidarita mohou být jazýčkem na vahách.

Specifikem rozložení sil na slovenské politické scéně je však fakt, že s Ficem byly čtyři roky u moci dvě strany, které se deklarují jako pravicové. Slovenská národní strana Jána Sloty a Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara jsou však nyní na hranici zvolitelnosti. Pokud se do parlamentu dostane Slota i Mečiar a se Smerem budou mít dostatek poslanců, není pochyb, že současná vládní koalice bude pokračovat.

Fico možná propásl šanci

Fico možná, podobně jako Jiří Paroubek, propásl šanci na jasnější vítězství, když před rokem nevyvolal předčasné volby. Po tehdejších ostrých neshodách se Slotovou SNS by se předčasným volbám nikdo nedivil a popularita strany Smer-sociální demokracie tehdy dosahovala závratné výše 42 až 47 procent. Fico mohl tehdy pomýšlet dokonce na jednobarevnou vládu.

Nyní má nižší preference a čelí skandálu. Dva dny před volbami se v médiích objevila nahrávka, která naznačuje, že v roce 2002 utajení sponzoři nalili do Ficovy strany mimo oficiálního účetnictví desítky miliónů korun. Fico to označil za nesmysl.

Výsledky voleb mohou do značné míry ovlivnit nedávné povodně na Slovensku. Tragické povodně překryly do té doby dominantní témata předvolební kampaně, jako byl slovensko-maďarský spor nebo hospodářská situace státu. „Povodně jsou žolíkem pro jednu i druhou stranu,“ uvedl politolog Tomáš Koziak. Fico se opakovaně objevoval na televizních obrazovkách v gumácích na hrázi a ujišťoval nešťastné lidí, že jeho vláda nenechá nikoho na holičkách.

Slotovi pomáhají Maďaři

Preference vládní Slovenské národní strany Jána Sloty se dlouhodobě pohybovaly na hranici zvolitelnosti. Slotovi však pomůže do parlamentu paradoxně maďarský premiér Viktor Orbán. Po volbách Orbán prosadil zákon o dvojím občanství, který vyvolal na Slovensku ostré reakce.

Pro stabilní vládu však bude Fico potřebovat třetího koaličního partnera. Mečiar si věří, že bude v parlamenti i ve vládě. Bývalý trojnásobný premiér však Slováky už neoslovuje a jeho budoucnost je nejistá.

Reklama

Výběr článků

Načítám