Hlavní obsah

Slováci v předvečer Kuciakovy svatby vyšli do ulic, žádali slušnou zemi a svobodná média

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

V předvečer plánované svatby novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové, které letos 21. února zavraždil zatím neznámý pachatel, se konaly ve dvacítce slovenských měst shromáždění Za slušné Slovensko. Na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání (SNP) se podle organizátorů sešlo 25tisíc lidí, kteří skandováním požadovali svobodná média a předčasné volby.

Záznam: Shromáždění Za slušné Slovensko v Bratislavě Video: AP

 
Článek

Lidi zjevně zneklidnila situace ve veřejnoprávním Rozhlase a televizi Slovenska (RTVS), kde došlo k ukončení spolupráce s několika novináři. Shromáždění se proto začalo symbolickým pochodem od sídla RTVS na Náměstí SNP. „Odmítáme normalizaci, která začala v RTVS,“ řekl v úvodu shromáždění jeden z organizátorů protestu Juraj Šeliga. Organizátoři zdůraznili, že veřejnost se musí postavit za svobodu médií.

Jako první se proto na tribuně objevili slovenští novináři, kteří poděkovali za podporu. Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný přečetl otevřený dopis na podporu redaktorů RTVS, který podepsalo přes 200 novinářů z ostatních slovenských médií. Šéfredaktorka deníku Sme Beata Balogová vzápětí přečetla prohlášení mezinárodních novinářských institucí, které požadují nezávislá média na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace Za slušné Slovensko v Bratislavě

Shromáždění podpořili i herci bratislavských divadel. „Státní moc chrání ty, kteří páchají bezpráví. Nedovolme, aby se nám arogance moci smála do tváře. Nedovolme, aby byli novináři RTVS vyhazováni z práce proto, že odmítají normalizační metody a chtějí psát a mluvit pravdu,“ řekla letošní držitelka Českého lva Zuzana Kronerová.

Účastníci shromáždění podepisovali petici za vypsání předčasných parlamentních voleb.

Koncert místo svatby

V obci Gregorovce na východním Slovensku se bude v sobotu konat Koncert pro Martinu a Jána za účasti předních slovenských a českých umělců. Právě v Gregorovcích, v rodišti Martiny Kušnírové, se měla v sobotu 5. května konat svatba zavražděného mladého páru.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace Za slušné Slovensko v Bratislavě

Reklama

Výběr článků

Načítám