Hlavní obsah

Slováci si připomínají výročí vraždy Kuciaka a jeho snoubenky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Celkem v šedesáti městech po celém Slovensku i v zahraničí si Slováci v pátek připomněli druhé výročí vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Oba mladé lidi zastřelili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta.

Shromáždění v Bratislavě k připomenutí památky Jána KuciakaVideo: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

 
Článek

Na místě dvojnásobné vraždy položila kytici prezidentka Zuzana Čaputová. V Bratislavě se v podvečer konala dvě shromáždění. Na náměstí Slovenského národního povstání uspořádala pietní vzpomínku opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) za účasti rodičů zavražděných mladých lidí.

„Tragédie Jána a Martiny nám musí každý den připomínat, že svoboda a spravedlnost nejsou samozřejmé,“ uvedla strana SaS ve svém prohlášení.

Před dvěma lety zastřelili novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku

Evropa

Na náměstí Svobody se konalo shromáždění Za slušné Slovensko. K přítomným promluvili kazatel Daniel Pastirčák, redaktorka Denníku N Monika Tódová, herci Slovenského národního divadla Martin Huba, herečka Slovenského národního divadla Táňa Pauhofová a další.

Kněz Daniel Pastirčák řekl: ”Domnívali se, ze vraždou Slovensko umlčí, ale oni ho probudili.”

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pieta připomínající dva roky od vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové

Po vraždě dvou mladých lidí se v roce 2018 konala shromáždění Za slušné Slovensko, která byla nejmasovější od roku 1989. Postupně odešli z funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Marian Kočner šel do vazby v den, kdy objednával letadlo do Chorvatska

Evropa

Obžalobě z dvojnásobné vraždy čelí u soudu Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Posledně jmenovaný se přiznal, že ve Veľké Mači střílel on. Byl proto vyčleněn k samostatnému řízení. Ostatní vinu popírají.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Piety připomínající dva roky od vraždy Jána Kuciaka se zúčastnili i jeho rodiče

Zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó uzavřel dohodu o vině a trestu. Koncem roku 2019 byl odsouzen k 15 letům vězení. Andruskó po zadržení spolupracoval s policií a u soudu s ostatními obžalovanými vystupoval jako korunní svědek.

Foto: Facebook

Na místě dvojnásobné vraždy položila kytici prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Výběr článků

Načítám