Hlavní obsah

Slováci si připomínají Karpatsko-dukelskou operaci

Slovensko si v neděli připomíná 75. výročí Karpatsko-dukelské operace, která měla podpořit Slovenské národní povstání. Do protiněmecké ofenzivy se zapojili i Čechoslováci v rámci 1. československého armádního sboru pod vedením generála Ludvíka Svobody. Za českou stranu se vzpomínkové akce účastní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Památník na Dukle

Článek

Součástí programu vzpomínkových akcí za účasti vrcholných slovenských politiků, českého ministra obrany Lubomíra Metnara, zástupců Československé obce legionářské a válečných veteránů bude kladení věnců na třech místech na východním Slovensku.

Jedním z nich je památník bitvy o Dukelský průsmyk na slovensko-polském pomezí, dalšími pak socha generála Svobody a památník sovětské armády ve Svidníku.

Karpatsko-dukelská operace měla podpořit Slovenské národní povstání (SNP). Toto ozbrojené protifašistické vystoupení Slováků vypuklo v srpnu roku 1944 a později bylo potlačeno. Slovensko se za druhé světové války dostalo pod silný vliv nacistického Německa.

V dukelské operaci bojovalo na sovětské straně přes 100 000 vojáků a také 1. československý armádní sbor pod velením Svobody proti asi stotisícové německé armádě. Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října 1944.

V současnosti je tento den na Slovensku památným Dnem obětí Dukly. Před pěti lety tehdejší slovenský ministr obrany Martin Glváč ocenil Svobodu in memoriam pamětní medailí.

Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20 000 vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16 000 vojáků, dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám