Hlavní obsah

Slováci se už mohou registrovat na očkování Sputnikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko v úterý spustilo registraci na očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Televizi Markíza to potvrdil slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

Ministr předpokládá, že o očkování ruskou vakcínou projeví zájem asi 80 tisíc lidí, kteří ostatní vakcíny odmítají. „Sputnikem bude možné očkovat lidi ve věku od 18 do 60 let,“ uvedl Lengvarský. Sputnikem by se mělo začít očkovat v pondělí 7. června a tuto vakcínu by měli začít používat v očkovacích centrech v Bratislavě, Lučenci, Nových Zámcích, v Humenném a v Žilině.

Očkování Sputnikem umožnila slovenská vláda svým rozhodnutím z minulé středy. Slovensko se tak po Maďarsku stane druhou členskou zemí, která bude očkovat touto vakcínou. Ruskou vakcínu Sputnik V dosud neschválila Evropské agentura pro léčivé přípravky (EMA) a své stanovisko k tomu nevydal ani slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv, který stále nemá k vakcíně dostatek informací.

Slovensko začne očkovat Sputnikem

Evropa

Slovensko dovezlo 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik V prvního března, ale po politických otřesech se touto vakcínou dosud neočkovalo. O dovoz Sputniku se zasadil bývalý premiér Igor Matovič, který o tom neinformoval své koaliční partnery. To způsobilo v zemi vládní krizi a postupně odstoupili z funkce ministr zdravotnictví Marek Krajčí i premiér Matovič.

Ruské město pobízí očkované loterií, výhrou je byt

Evropa

Od té doby byly vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívaly, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili. Sputnik dovezený na Slovensko musela nakonec ještě otestovat certifikovaná laboratoř v Maďarsku.

Země v současnosti používá hlavně vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkování nových zájemců vakcínou od společnosti AstraZeneca úřady pozastavily hlavně kvůli nedostatku těchto vakcín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám