Hlavní obsah

Slováci předváděli stavbu mobilních hraničních bariér

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská policie za přítomnosti premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka vyzkoušela ve středu výstavbu mobilní hraniční bariéry. „Bariéra stála do miliónu eur a tato investice se určitě vyplatí,“ informoval ministr Kaliňák.

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Zátaras se rozvine za jedoucím nákladním automobilem. „Je to tzv. naváděcí bariéra, která zabrání volnému pohybu migrantů na hranicích. Navede je na kontrolovaná místa,“ vysvětlil Kaliňák. Ministr nechtěl prozradit, kolik takových souprav Slovensko zakoupilo. „Máme jich dostatečné množství,“ řekl.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Bariéra je vysoká 2,3 metru, ale je možné ji navyšovat plotem nebo žiletkovým drátem. Zátaras je uvnitř plněný hlínou nebo pískem. Slovenští policisté, kteří se cvičení zúčastnili, Novinkám prozradili, že stejnou bariéru používala americká armáda k ochraně svých základen Afghánistánu a v Iráku. „Bariéra je neprůstřelná a neprojede přes ni nákladní automobil ani tank,“ uvedl jeden z policistů.

Premiér Fico po cvičení uvedl, že Slovensko přistoupilo k tomuto kroku v důsledku jednostranných rozhodnutí některých zemí Evropské unie v otázce migrace. „Unie nezvládá ochranu schengenské hranice a počet migrantů se stále zvyšuje. Jednotlivé země začaly přijímat bezprecedentní jednostranná opatření,“ upozornil předseda slovenské vlády.

Foto: Právo

Fico konstatoval, že migranti se mohou kvůli omezením ze strany Rakouska přesouvat dál do Německa přes Slovensko a Česko. „Každý z nich bude považovaný za nelegálního migranta s výjimkou toho, kdo požádá o azyl. Pokud tak neučiní, bude vrácen do země, odkud přišel,“ dodal Fico.

Opozice nákup bariéry těsně před parlamentními volbami kritizovala a označila ji za plýtvání veřejnými prostředky a předvolební kampaň vládní strany Směr-sociální demokracie.

Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď uvedl, že vzhledem k nízkému počtu migrantů, kteří se na slovenském území objevují, je nákup bariéry neadekvátním opatřením. „Masivní nával uprchlíků to stejně nezvládne,“ řekl Naď televizi Markíza.

Foto: Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám