Hlavní obsah

Slováci hlasují o přijetí uprchlíků. Politici vzkazují, že výsledek není závazný

V Gabčíkovu na Slovensku se v neděli koná referendum, v němž se zhruba 4300 místních voličů vyjádří k tomu, zda má obec dočasně přijmout pětistovku uprchlíků pobývajících nyní v Rakousku. Slovenské ministerstvo vnitra ale upozorňuje, že výsledkem referenda se řídit nemusí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ubytovna Slovenské technické univerzity v Gabčíkovu

Článek

Referendum vyhlásilo obecní zastupitelstvo jihoslovenského Gabčíkova. Voliči v něm budou odpovídat na otázku, zda jsou proti zřízení dočasného uprchlického tábora pro migranty v účelovém zařízení Slovenské technické univerzity, napsaly Hospodárske noviny. Ministerstvo vnitra uvedlo, že do příprav ani průběhu lidového hlasování nebude zasahovat. Michaela Paulenová z tiskového odboru vysvětlila, že podle zákona patří organizace referenda do výkonu samosprávy obce.

„Znamená to, že pro obec je místní referendum právně relevantní. Ministerstvo vnitra jako orgán státu ale není výsledky referenda vázáno a zákon mu neustavuje na jejich základě konat,” dodala.

Slovensko se zavázalo poskytnout ubytovací kapacity pro 500 lidí, kteří žádají o azyl v Rakousku a pobývají v přeplněném táboře Traiskirchen. Memorandum o jejich dočasném ubytování podepsali ministři vnitra obou zemí 21. července ve Vídni.

Zařízení je v obci 21 let, najednou vznikla panika

„V tuto chvíli je v azylovém zařízení v Gabčíkovu všechno připravené na příchod uprchlíků z Rakouska, včetně pokojů, postelí i zaměstnanců,” informovala Paulenová. Přesný termín příchodu prvních 250 dočasných azylantů z Rakouska podle ní není ještě známý.

Referendum se koná poté, co téměř 1150 obyvatel obce podepsalo petici, v níž protestují proti dočasnému ubytování běženců. Ministerstvo vnitra v souvislosti se situací v Gabčíkovu uvedlo, že nerozumí panice, která tu vzniká. Připomnělo, že v obci je jedno z azylových zařízení již od roku 1994 a za toto období tu byly ubytovány tisíce cizinců, podle ministerstva bez jakýchkoli problémů.

„Přitom tehdy šlo o azylanty, kteří zůstávali na Slovensku. V tomto případě půjde o dočasné ubytování lidí, kteří jsou v azylovém procesu v Rakousku a po jeho ukončení půjdou zpět do Rakouska,” konstatovala Paulenová.

Ministerstvo podle Hospodárských novin informovalo, že v době, kdy budou v Gabčíkovu dočasní rakouští azylanti, bude posílena ostraha objektu. Financovat to bude rakouská strana, s níž je dohodnuto, že pokud migranti poruší zákony, ihned se vrátí do tábora v Rakousku. „Nepředpokládáme, že budou dělat problémy. Jakékoli porušení zákona by jim zásadně zkomplikovalo přístup k udělení azylu,” řekla Paulenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám