Hlavní obsah

Slováci chtějí zdanit výsluhy bývalým estébákům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) chce prosadit zdanění výsluhových důchodů bývalých pracovníků státní bezpečnosti (StB). Ušetřené prostředky by se měly použít ke zvýšení důchodů bývalých politických vězňů a obětí komunistického režimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák označil za morální problém, že bývalí příslušníci komunistické Státní bezpečnosti mají dodnes výrazně lepší podmínky než jejich oběti.

Naši trýznitelé šli do důchodu z první kategorie.
politický vězeň z 50. let Jozef Baník

„Podnět jsme doručili poslaneckému klubu strany Směr-sociální demokracie, který má v parlamentu většinu a reálnou šanci návrh prosadit. Pokud bude jeho schválení vyžadovat širší podporu, jsme připraveni oslovit i další strany,“ cituje deník Sme Krajňáka.

„Byli by odškodněni ti, kdo trpěli v období nesvobody. Mnozí trpí zdravotně a materiálně i dnes – na rozdíl od těch, kteří to způsobili,“ dodal šéf ÚPN.

– nárok na výsluhovou penzi mají na Slovensku příslušníci StB, kteří odpracovali do roku 1990 více než 15 let
– průměrný důchod dosahuje na Slovensku 390 eur (zhruba 10 tisíc Kč)
– důchody vysokých příslušníků StB dosahují 600 až 700 eur (15 500 až 18 tisíc Kč)
– služebně mladší příslušníci StB, kteří byli ještě zaměstnáni, mají důchod až 800 eur (20 tisíc Kč)

„Naši trýznitelé šli do důchodu z první kategorie. Mnozí vysoce kvalifikovaní lidé se po politickém vězení už nemohli uplatnit, šli do kotelen nebo zametat. Dnes mají nejnižší důchody,“ říká politický vězeň z 50. let Jozef Baník.

Ján Rückschloss, který byl za útěk za hranice v 50. letech v uranových dolech, to vnímá především jako symbolické gesto. „Jde o ten pocit, že v naší společnosti je ještě kus pravdy a spravedlnosti,“ uvedl.

Zdanit by se měly výsluhové penze všech represivních složek StB a příplatek by měli dostat všichni, o nichž pojednává zákon o protikomunistickém odboji z roku 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám