Hlavní obsah

Slota opět vyrukoval s teorií, že za smrtí Štefánika stál Edvard Beneš

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle předsedy opoziční Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty se T.G.Masaryk stal prvním československým prezidentem zásluhou Edvarda Beneše, který zařídil, aby byl Milan Rastislav Štefánik zastřelen. Slota tím na tiskové konferenci reagoval na odhalení Masarykovy sochy v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Předseda SNS tvrdí, že jsou k dispozici výpovědi svědků, kteří viděli, kdo střílel na letadlo, v němž se Štefánik vracel na Slovensko z Itálie. „Měl jsem podchycené rozhovory Beneše s lidmi, kde mluví o zavraždění Štefánika,“ uvedl Slota.

Tyto materiály měl předseda SNS odevzdat před jedenácti lety Slovenské akademii věd, kde záhadně zmizely. „Někomu záleželo na tom, aby zmizely. Štefánik byl trnem v oku Benešovi a bohužel i Masarykovi. Proto ho poslali na východní frontu, aby nezasahoval do jmenování prvního československého prezidenta. Nepochybuji o tom, že Beneš dal Štefánika zavraždit. Dostřelen byl ještě na zemi důstojníkem české armády,“ dodal Slota.

Štefánik zemřel při leteckém neštěstí, když se vracel do nově vzniklého Československa. Byl vášnivým letcem. Teorie o vraždě se čas od času z úst nacionalistických politiků objeví, nikdy ale nebyly potvrzeny. Podobný názor jako Slota zastával například Jozef Tiso.

Reklama

Výběr článků

Načítám