Hlavní obsah

Slota dostal vysokou pokutu za odmítnutí zkoušky na alkohol

– Bratislava

Bývalému předsedovi nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Jánu Slotovi slovenský soud vyměřil pokutu 5000 eur (129 000 Kč) za to, že se letos na jaře coby řidič odmítl podrobit zkoušce na alkohol. Napsal to portál čas.sk. Kontroverznímu politikovi hrozilo až roční vězení; odmítnutí zkoušky na návykovou látku je na Slovensku posuzováno stejně jako řízení vozidla v těžké opilosti.

Foto: Profimedia.cz

Ján Slota

Článek

Podle svědků byl Slota v době incidentu opilý. Pokud by Slota, který proslul slovními výpady proti Maďarům, Romům a homosexuálům a který se netajil zálibou v rychlá auta a v luxusní životní styl, pokutu nezaplatil, musel by na tři měsíce do vězení. Soud mu také na 16 měsíců zakázal řídit motorová vozidla. Verdikt zatím není pravomocný. Prokurátor i Slota, který se dožívá 60 let, se vůči rozhodnutí soudu mohou odvolat.

Slota podle svědků v květnu v Čadci na severu Slovenska řídil pod vlivem alkoholu. Místo silnice jel po trávníku, čehož si všimli městští policisté, kteří přivolali státní policii. Hlídka se pak snažila vůz zastavit, ale muž za volantem na výzvy nereagoval. Podařilo se jí to až poté, co policisté autu zablokovali cestu. Slotu pak předvedli na policejní stanici. Politik po propuštění ze služebny před novináři popřel, že řídil opilý.

V minulosti se Slota chlubil tím, že nikdy neřídil pod vlivem alkoholu. Slovenská média ale upozornila na několik případů, kdy Slota vystupoval na veřejnosti opilý.

Slotu jeho mateřská strana letos v dubnu vyloučila ze svých řad kvůli tomu, že prý promrhal stranický majetek. SNS byla v letech 2006 až 2010 součástí vládní koalice nynějšího premiéra Roberta Fica. V loňských předčasných parlamentních volbách však strana nezískala dost hlasů na to, aby se dostala do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám