Hlavní obsah

Situace v Bosně zůstává i 15 let po Daytonu nestabilní

– New York

Situace v Bosně a Hercegovině zůstává nestabilní i 15 let po uzavření dohod z Daytonu, které měly situaci v zemi vyřešit. Může za to nedostatek dialogu a neochota ke kompromisu mezi národnostními entitami, které zemi obývají. Prohlásil to v noci na pátek v Radě bezpečnosti OSN vysoký představitel mezinárodního společenství pro Bosnu Valentin Inzko.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký představitel OSN pro Bosnu, rakouský diplomat Valentin Inzko

Článek

"V současnosti, tedy 15 let po podpisu daytonských dohod, stále vázne dialog a ochota ke kompromisu. Nacionalistické programy v zemi nadále převažují," řekl Inzko podle agentury AFP. Podle něj nebyl během uplynulého roku zaznamenán žádný pokrok ve věci reforem nezbytných pro integraci země do Evropské unie a NATO.

"Naopak, byl zaznamenán nárůst negativní rétoriky, která zasévá nesoulad, a také ústup od reforem," zdůraznil. "Zatímco během 11 let od ukončení bojů byl zaznamenáván významný pokrok, v posledních čtyřech letech docházelo ke stagnaci a bylo ztraceno mnoho času," dodal.

Budoucnost je v EU a NATO, tvrdí zmocněnec

Dohody podepsané v roce 1995 rozdělily Bosnu na dvě entity - Republiku srbskou a Muslimsko-chorvatskou federaci, spojované slabými ústředními orgány.

Rozdělení země by však nebylo podle Inzka žádným řešením. Pokud by se Bosna a Hercegovina dokázala rozdělit mírovým způsobem, udělala by to už v roce 1992, při rozpadu bývalé Jugoslávie. "Nebylo to možné tehdy, není to možné ani nyní," zdůraznil.

Budoucnost Bosny a Hercegoviny je v EU a NATO. Zvolit jinou cestu znamená stagnaci a izolaci," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám