Hlavní obsah

Silnice smrti u Nitry přestala budit hrůzu, pak si vzala životy 12 lidí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Aktualizováno

Starou silnici z Nitry do Zlatých Moravců nazývají místní „silnicí smrti“. V minulosti se zde stalo několik smrtelných havárií. Před osmi lety ale otevřeli nedaleký obchvat, který z ní svedl provoz a nehody se z ní takřka vytratily. Až do středy, kdy tu vyhaslo 12 životů cestujících linkového autobusu včetně nezletilých. Nehoda patří k nejtragičtějším ve slovenské historii.

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenská policie zveřejnila záběry z místa nehody autobusu Video: Policie SR

 
Článek

„Když v roce 2011 vybudovali rychlostní silnici R1, situace se zde uklidnila. Tohle byla první vážná nehoda od té doby,“ říká Ján, který bydlí v nedaleké obci.

Ve středu jela pravidelná autobusová linka z Nitry do obce Jelenec. Z Nitry odjížděla linka ve 12:50 hodin, takže autobus byl plný středoškoláků, kteří dojíždějí na vyučování každý den z okolních obcí.

V protisměru jel ve stejné době nákladní vůz plně naložený kamením. „Z kopce jel velmi rychle a vůz začal na mokré silnici doslova tancovat. Řidič autobusu se snažil předejít srážce, stáhl se na okraj silnice, ale nákladní vůz ho trefil do boku a autobus se převrátil do příkopu u silnice,“ líčil situaci svědek, který projížděl kolem.

Policie zveřejnila záběry z místa tragické nehody autobusu u Nitry

Zahraniční

Ministryně vnitra Denisa Saková, která také dorazila na místo tragédie, ale tvrdí, že ke střetu nákladního vozu a autobusu nedošlo a autobus se převrátil mimo silnice při pokusu vyhnout se srážce. Potvrdila však, že nákladní vůz byl pravděpodobně přetížený.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu u NitryVideo: Joj.sk

Bilance nehody u obce Nitrianske Hrnčiarovce v části Malanta je hrozivá: v autobusu zemřelo 12 cestujících, mezi nimi i nezetilí, a 20 dalších bylo zraněno.

„Silný náraz měl pro cestující v autobusu fatální následky. Po srážce zůstal nákladní vůz převrácený na silnici a autobus v příkopu,“ uvedla nitranská policejní mluvčí Renáta Čuháková.

Televize Markíza uvedla, že mezi oběťmi je pět nezletilých, tři dívky a dva chlapci ve věku 15 až 17 let. Čtyři byli studenty Střední odborné školy v Nitře a jeden gymnázia v Nitře. „Nejstarší oběti bylo 70 let. Většina obětí pochází z obce Kolíňany,“ uvedla televize.

Zasahovalo sedm sanitek a 60 hasičů

Na místě zasahovalo přes 60 hasičů ze širokého okolí, sedm sanitních vozů a dva záchranářské vrtulníky. Několik vážně zraněných bylo okamžitě operováno.

V obci Jelenec, odkud pocházela většina obětí, bylo v místním kulturním domě zřízeno provizorní intervenční centrum. Působilo zde až 26 psychologů, kteří pomáhali místním vyrovnat se s tragédií.

Vyšetřovatel zahájil trestní řízení pro trestný čin všeobecného ohrožení. „Okolnosti a míra zavinění této tragédie jsou předmětem vyšetřování. Na místě probíhá obhlídka místa nehody a vyšetřovatel vyslýchá svědky tragédie,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

Havarovaný autobus u Nitry byl plný středoškoláků, náklaďák vezl kamení

Evropa

Středeční nehoda patří mezi nejtragičtější v historii Slovenska. V srpnu 2003 se v okresu Gelnica zřítil ze svahu autobus plný poutníků. Tehdy zahynulo 13 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám