Hlavní obsah

Sicilská mafie testovala bezpilotní letouny, tvrdí bývalý mafián

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Spojené státy využívají bezpilotní letouny k cíleným útokům na teroristy na Blízkém východě jen několik let. Už mnohem dříve, na začátku 90. let minulého století, ale měla v plánu takzvané drony využít i obávaná sicilská mafie Cosa Nostra. Tvrdí to podle listu The Daily Telegraph Gaspare Spatuzza, uvězněný mafián a jeden z nejobávanějších zabijáků, který nyní spolupracuje s justicí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spatuzza nyní před soudem uvedl, že před více než dvaceti lety dostal za úkol od jednoho z bratrů Gravianových, mafiánských bossů, aby pořídil letoun ovládaný na dálku, který by mohl nést výbušniny. "Řekl mi, že ostatní si je už také pořídili, takže musíme provést testy a udělat z těchto strojů létající bomby," popsal bývalý mafián.

Letoun tehdy koupil v přepočtu za nynějších 500 eur (necelých 13 000 Kč). "Provedl jsem určité testy. Museli jsme zjistit, jak stroj pilotovat a navádět na cíle a zároveň ho vybavit určitým množstvím výbušniny," uvedl Spatuzza, jehož policie zadržela v červenci roku 1997. Neupřesnil nicméně, zda někdy mafie letouny využila přímo v akci.

Spatuzzova slova naznačují, že sicilští zločinci měli v 90. letech minulého století mnohem sofistikovanější metody, než se dosud myslelo. Cosa Nostra nechvalně proslula zejména využíváním bomb odpálených na dálku. V roce 1992 například umístila 500 kilogramů výbušniny na silnici spojující centrum Palerma s letištěm a odpálila ji, když kolem projížděl soudce Giovanni Falcone, jeden z největších bojovníků proti mafii. Při útoku tehdy zemřel on, jeho žena a tři policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám