Hlavní obsah

Sibiřský Mauglí vyrostl mimo civilizaci, přesto čte a domluví se anglicky

Právo, sw
Bělokuricha

Je mu asi dvacet let, nikdy ale nechodil do školy a s cizími lidmi přišel do styku jen vzácně. Příběh Odžana Naumkina, který byl objeven v lesní chatrči poblíž lázeňského městečka Bělokuricha na jižní Sibiři, zaujal ruská i světová média.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec vyrůstal v nehostinné sibiřské tajze téměř v totální izolaci.

Článek

Mladík ale není žádný typický divoch – vyrostl sice prakticky mimo civilizaci, dostal ale vzdělání od svých rodičů, a dokonce se dobře domluví i anglicky. Chýši a v ní osamělého mladého muže nalezla obyvatelka Bělokurichy v Altajském kraji, která o svém objevu informovala také úřady. Sám Odžan jí prozradil, že jeho rodiče odešli z domova letos v květnu, aby rodině našli nové klidné útočiště. Dosud se ale nevrátili.

„Mladík řekl, že se narodil v roce 1993 v Republice Altaj. V běžném slova smyslu není socializován – nikdy nebyl u lékaře, nikdy nechodil ani do žádné školy. Nemá naprosto žádné doklady,“ sdělila agentuře Interfax mluvčí altajské prokuratury Marija Antoškina.

Otec malíř, matka učitelka hudby

„Jeho rodiče jsou vzdělaní a velmi zajímaví lidé. Otec je malíř a matka bývalá učitelka hudby. Kdysi žili v dvousettisícovém městě Bijsk, počátkem 90. let ale kvůli těžké finanční situaci prodali dva byty a odešli do altajské tajgy,“ vysvětlil Timofej Kalinin z bělokurišské radnice.

„Nejprve se usadili poblíž města Kajtanak v Republice Altaj, tam se narodil Odžan. V roce 1997 se přesunuli do zemljanky u Bělokurichy. V tomto příbytku žijí už 16 let. Otec rodiny maluje obrazy a ve městě je prodává. Jeho žena je v domácnosti, sbírá lesní plody a houby,“ dodal.

Odžanův otec Alexandr Naumkin také napsal několik knih o duchovním životě. Syn, jemuž se rodiče v pustině pokusili předat všechny své znalosti, také maluje, a dokonce začal psát knihy o ezoterice.

Na rozdíl od jiných poustevníků ale Odžan do kontaktu s jinými lidmi než rodiči čas od času přišel, rodiče jej například někdy posílali do města prodávat lesní plody.

Co bude s mladíkem dál, není jasné. Jeho rodiče, jež se úřadům nakonec podařilo najít, si přejí, aby jejich syn zůstal v tajze, maloval tam a psal knihy. Naopak Odžan by se radši přestěhoval mezi lidi. Jasno ale mají úřady: „Především si musí vyřídit všechny náležité doklady,“ uzavřel Kalinin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám