Hlavní obsah

Severní Irsko poprvé zvolilo více separatistů než unionistů

ČTK, kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Irsko ve čtvrtečních britských parlamentních volbách poprvé od rozdělení ostrova v roce 1921 zvolilo více proirských separatistů než probritských unionistů, napsala agentura Reuters. Zástupce lídryně probritské severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Nigel Dodds navíc přišel o mandát ve svém obvodu v Belfastu.

Článek

Severní Irsko má v britské Dolní sněmovně 18 křesel. Dosud deset z nich ovládala DUP, ta ale nyní o dva mandáty přišla. Severoirská strana Sinn Féin, která dlouhodobě usiluje o spojení regionu s Irskou republikou, si udržela stávajících sedm mandátů, dva další ale získala proirská Sociálnědemokratická a labouristická strana (SDLP).

Zbývající sněmovní křeslo připadlo Alianční straně Severního Irska (APNI), která zastává neutrální postoj a vystupuje jako alternativa k probritským a proirským uskupením.

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

Evropa

„Jsem velmi zklamaná, nejen pokud jde o Belfast, ale také protože Severní Irsko přišlo o tak skvělého zástupce,“ uvedla k prohře Doddse šéfka DUP Fosterová.

Foto: Lorraine Osullivan, Reuters

Arlene Fosterová (vlevo), šéfka severoirské Demokratické unionistické strany a Nigel Dodds s manželkou Diane.

Reklama

Výběr článků

Načítám