Hlavní obsah

Šestnáctiletého Syřana v Německu odsoudili za přípravu teroristického útoku

Kolín nad Rýnem

Soud v Německu v pondělí uložil 16letému Syřanovi trest dvou let v nápravném zařízení pro mladistvé. Kolínský soud ho uznal vinným z přípravy teroristického útoku.

Foto: Christian Mang, Reuters

Německá policie. Ilustrační foto

Článek

Hoch byl podle vyšetřovatelů přes internet ve spojení s příznivcem Islámského státu. V komunikaci vyjádřil „jasnou vůli“ provést pumový útok a od svého protějšku dostal „velmi konkrétní instrukce“, jak ho provést.

Chlapec byl zadržen loni v září. Během soudního procesu opakoval, že útočit nechtěl. Policejní šéf Jürgen Mathies po razii v ubytovně pro uprchlíky v Kolíně nad Rýnem uváděl, že nic nenasvědčuje tomu, že teenager měl k dispozici materiál potřebný k výrobě bomby. Předsedající soudkyně připustila, že čin byl v raném stadiu.

Mladík přišel do Německa se svými rodiči a sestrou v lednu 2015. Policie uvedla, že pocházel z „dobré rodiny“ akademiků z Damašku. Policie ho před jeho zadržením loni v září podle webu Deutsche Welle vyslýchala třikrát poté, co na něj upozornili sociální pracovníci i další uprchlíci a tvrdili, že byl v kolínské mešitě rychle zradikalizován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám