Hlavní obsah

Separatisté v Donbasu vyhlásili nové volby

– Doněck

Proruští separatisté v neuznávané Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny vyhlásili „zvláštní režim samosprávy“ a ohlásili na 18. října místní volby. Stalo se tak den poté, co ukrajinský prezident předložil parlamentu návrh ústavní reformy, která počítá s decentralizací moci, avšak neuspokojuje požadavky separatistů na autonomii.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Předák samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko

Článek

Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko v prohlášení uvedl, že volby mají přispět k posílení příměří a definitivnímu ukončení ozbrojeného konfliktu ve východoukrajinském Donbasu.

Jedním z bodů minských mírových dohod bylo i poskytnutí zvláštního postavení povstaleckým územím v Doněcké a Luhanské oblasti a uspořádání voleb podle ukrajinských zákonů.

Kyjev trvá na tom, že volbám v Donbasu by mělo předcházet splnění prvních tří bodů minské dohody: ukončení bojů, stažení těžkých zbraní a potvrzení tohoto stavu.

Předchozí volby na povstaleckých územích se konaly loni na podzim a na základě jejich výsledku se hlavou „Doněcké lidové republiky“ stal Zacharčenko a „Luhanské lidové republiky“ Igor Plotnickij. Ani Ukrajina, ani mezinárodní společenství tyto volby neuznaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám