Hlavní obsah

Separatisté sestřelili ukrajinský supersonik a zasáhli vrtulník

– Kyjev • Aktualizováno

Separatisté na východě Ukrajiny sestřelili ve čtvrtek na Enakievem nadzvukový stíhací letoun MiG-29. Ukrajinské pravdě to potvrdil vedoucí tiskového střediska protiteroristické operace (ATO) Vladyslav Selezňov. Večer také zasáhli vrtulník letící údajně ke zraněnému.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská stíhačka vypaluje klamné cíle.

Článek

„Asi před hodinou a půl byla naše stíhačka sestřelena nad Enakievem. Nejpravděpodobněji ji sestřelil protivzdušný raketový systém Buk,“ uvedl kolem 18:40 SELČ.

Dodal, že pilot přežil a nyní se provádí rozsáhlá pátrací a záchranná operace.

Ocenil pilota, že se snažil ušetřit životy civilistů, když letoun navedl mimo obydlené oblasti: „Pilot se pokusil nasměrovat letoun od obytných čtvrtí.“

BEZ KOMENTÁŘE: Raketový systém Buk-M1

Sestřelení ještě před potvrzením z ukrajinské strany oznámili separatisté. Jihovýchodní front domobrany Donbasu uvedl podle ruské agentury Intefax, že sestřelil letadlo ve vzdálenosti 30 kilometrů od Doněcku: „Podle nepotvrzených informací byl u Enakieva sestřelen letoun.“

Typ ale uveden nebyl, stejně jako podrobnosti k sestřelu, zejména z jaké zbraně byla stíhačka zasažena.

Selezňov neuvedl, jaký byl účel letu stíhacího stroje MiG-29 určeného především pro vzdušné souboje, když separatisté nemají žádné letectvo. Nelze ale vyloučit, že podnikal útok na pozemní cíle.

Systém Buk byl zřejmě použit i při sestřelení malajsijského dopravního letadla.

Zasažený vrtulník

Večer separatisté také zasáhli vrtulník Mil Mi-8, což potvrdil Olexij Dmytraškovskij z tiské služby ATO: „Po vrtulníku stříleli a nouzově přistál.” Stroj údajně letěl k raněnému, řekl už předtím ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk s tím, že let byl domluven se separatisty.

„Všechny mezinárodní konvence palbu na takovéto stroje zakazují,” dodal k incidentu Dmytraškovskij.

Není ale jasné, zda nesl vrtulník symboly červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám